Messi'yi keşfeden Carles Rexach Türkiye'de

TAKİP ET

Avea'nın, dünyanın en iyi futbol takımı FC Barcelona işbirliği ile Türkiye'nin gelecekteki futbol yıldızlarını yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği FCBEscola Camp Avea'nın 2. dönemi 12-16 Kasım tarihleri arasında Antalya'da yapıldı.

Kampın son gününde, 120 genç yetenek hünerlerini Lionel Messi’yi 13 yaşında Arjantin’de keşfederek Barcelona Genç Takımı’na alan Carles Rexach’a sunma şansına da sahip oldu. Kampın kapanış seremonisinde FCBEscola Camp Avea’nın 2. dönemini değerlendiren Rexach “Gerçekten gelecek vaat eden çok özel yetenekler var” dedi.

FCBEscola Camp Avea 2. Döneminin genç yetenekleri Messi’yi keşfeden Carles Rexach’dan tam not aldı.

Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu’nun (IFFHS) “Dünyanın En İyi Futbol Takımları Değerlendirmesi”nde bu yıl da bir numara olan FC Barcelona ile Türkiye'deki resmi telekomünikasyon ortağı Avea’nın, TOSF’un (Türkiye Okul Sporları Federasyonu) desteğiyle hayata geçirdiği FCBEscola Camp Avea 2. dönem kampı Antalya’da gerçekleşti. 12-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kamp döneminde seçmelerde başarılı olan 120 genç, Antalya WOW Otelleri Spor Tesisleri’nde geleceğin futbol yıldızları olmak için eğitim aldı.

Kampa FC Barcelona’nın ünlü eski futbolcularından ve FCBEscola’nın üst düzey teknik yöneticilerinden Josep Moratalla’nın yanı sıra dünyanın yaşayan en iyi futbolcusu olarak kabul edilen Lionel Messi’yi 13 yaşında Arjantin’de keşfederek Barcelona Genç Takımı’na alan Carles Rexach da katıldı.

Futbolda başarıyı yakalamış bir ekolü Türkiye’ye taşıyarak, bilimsel ve başarısı kanıtlanmış yöntemleri, yetenekli Türk gençleri ile paylaştıklarını ifade eden Avea Kurumsal İletişim Direktörü Füsun Feridun “Bugün yılın ikinci kamp dönemini de başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk kamp dönemimizden yaklaşık 40 çocuğun oldukça yetenekli olduğu ve profesyonel kulüpler tarafından izlemeye alındığını öğrendik FCBEscola yöneticileri 2. kamp döneminde bu oranın daha yüksek olduğu noktasının da altını çizdiler. Messi’yi keşfederek FC Barcelona’ya kazandıran Carles Rexach’ın kampımıza gelmesinin nedeni de bu gençleri görmek. Bu da kurduğumuz ekosistemin amacına ulaştığını gösteriyor. Oluşturduğumuz ekosistemle, iyi futbol oynamak isteyen gençlerimize fırsat eşitliği sunuyoruz. Projemizle futbolu gençlerimiz için sokak ve mahalle aralarından çıkarıp ülkeler arasında kültürel bir bağlantı noktasına taşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin genç yetenekleri Messi’yi keşfeden Carles Rexach’dan tam not aldı

FCBEscola Camp Avea’da 1 hafta süresince Barçalı hocalardan özel eğitim alan 120 genç, kamp bitiminde yapılan karşılaşmalarda, tüm yeteneklerini Rexach’a gösterme şansına sahip oldu. Türkiye’ye gelmelerinin kampa ve Türk futboluna gösterdikleri önemin bir göstergesi olduğunu ifade eden Carles Rexach FCBEscola Camp Avea’yı değerlendirdiği konuşmasında şunları söyledi: “FCBEscola Camp Avea 2. Döneminde eğitim alan çocukların yetenekli olmalarının yanı sıra özveriyle ve hevesle futbola bağlı olduklarını görüyoruz. Gerçekten gelecek vaat eden çok özel yetenekler var. Hedeflerine ulaşmak için son derece gayretli ve istekliler. Elde ettiği başarılı sonuçlarla tüm dünyaya örnek olan FCBEscola kampları, gençlerin Barça modelini birinci elden deneyimleyip öğrenmeleri konusunda büyük önem taşıyor. Kamplarda gençlere FC Barcelona'nın temsil ettiği tolerans, saygı, dayanışma, arkadaşlık, yurttaşlık ve dürüstlük gibi değerleri aktarılıyor” dedi.

Rexach, kampın bitimi kapsamında yaptığı konuşmada genç yeteneklere; “İleride futbolcu olmayı hedefliyorsanız çalışmaya devam edin ve her zaman geleceğe bakın. Disiplinli olmayı, takım olarak kazanabileceğinizi unutmayın” dedi.

FCBEscola Camp Avea’nın kapanışı için Carles Rexach ile birlikte Türkiye’ye gelen FCBEscola Direktörü Xevi Marcè, ise 120 yeteneğe yaptığı konuşmada; “Çok güzel bir eğitim dönemini geride bıraktınız. Sizin için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Futbol dünyasında en önemli nokta siz gençlerin yaptığınız işten keyif alması. Başarıya götüren ve ilerlemeyi sağlayan en önemli unsur bu. FCBEscola’nın başarısının arkasındaki en önemli faktör de bu zaten” açıklamasında bulundu.

FCBEscola Camp Avea’nın Türkiye’de tek ve resmi projeleri olduğunu belirten Josep Moratalla ise “Dünya genelinde geçen yıl 22 ülkede 18 bin çocuğa ulaştık. 2010 yılında dünya kupasını kazanan İspanyol Milli Takımı’nın yarısı bu okullardan yetişen futbolculardan oluşuyordu. FC Barcelona’nın da şu anki takımının yüzde 50’si yine bu takımlardan yetişen futbolculardan oluşuyor. Türkiye’de Avea işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz projemiz kapsamında Türkiye’de gelecek vaat eden genç yeteneklere Barça eğitimi veriyoruz. Barcelona Futbol Kulübü’nün resmi eğitim programının uygulanacağı bu kampla Avea ile uzun soluklu çalışmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

FCBEscola Camp Avea Türk futbolunun gündemine altyapıyı taşıdı

Barcelona Futbol Kulübü’nün Türkiye'deki resmi telekomünikasyon ortaklığından yola çıkan ve “Türkiye’nin Minikleri Dünyanın Yıldızları” projesine imza atarak geçtiğimiz yıl 18 genç yeteneği Barselona’ya eğitime götüren Avea, dünyaca ünlü FCBEscola futbol kampını ise FCBEscola Camp Avea adı altında Türkiye’ye genç yeteneklere fırsat vermek ve onların hayallerini gerçekleştirmeleri için geliştirdi.

Türkiye Okul Sporları Federasyonu (TOSF) desteğiyle Van, İzmir ve İstanbul’da Haziran ayında yapılan seçmelere Türkiye’nin 7 bölgesinden 5000’in üzerinde başvuru olmuştu. Seçmelerde başarılı olan en yetenekli 120 genç FCBEscola Camp Avea’nın 1.döneminde, 9-14 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 1 haftalık kamp süresinde FC Barcelona’nın yıldızlarını yetiştiren hocalardan ders almıştı. 1. dönem kampında ayrıca 12 spor öğretmeni ve antrenörü FC Barcelona antrenörlerinden aldıkları özel eğitimi tamamlayarak edindikleri tecrübeyi, yeni eğitim döneminde öğrencilerine aktarmaya başladı.

Kampın 2. döneminde eğitim alan 120 genç ve 12 antrenörle birlikte FCBEscola Camp Avea’nın birinci ve ikinci kamp dönemi sonunda 9–14 yaş grubundan toplam 240 yetenek ve 24 antrenör Barçalı yıldızları yetiştiren hocalardan eğitim almış oldu.

FCBEscola Camp Avea Projesinden çarpıcı notlar

FCBEscola Camp Avea’nın temeli niteliğinde geçtiğimiz yaz gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin Minikleri Dünyanın Yıldızları projesine katılan 18 gençten 12’si Yıldız Milli Takım’a seçildi. Bu çocuklarımızın önümüzdeki dönemde profesyonel spor kulüplerinin altyapılarında yer almalarına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Birinci kampa katılan 20 genç, Türkiye Okul Sporları Federasyonu (TOSF) tarafından gelecek 10 yıl içerisinde Türk futbolunun iskeletini oluşturacak gençler arasında nitelendiriliyor.

Spor Toto Süper Ligi’nde yer alan en önemli takımların menajerleri, FCBEscola Camp Avea’yı yakından takip etmeye başladı. 3-4 kulüp şu anda, kamptaki 10’a yakın öğrenci ile çok yakından ilgilenerek onların tüm eğitim masraflarını karşılamayı istiyor. Bu teklif özel bir burs niteliğinde. Öğrenciler futbol kariyerlerine başarıyla devam ederlerse, ayrıca bu takımlarda da oynama imkanına sahip olacaklar.

FCBEscola Camp Avea projesi ile Türkiye’de bir Barcelona kültürü de oluşmuş durumda. Bu kültür ve bu kültürün beraberinde getirdiği sistem önümüzdeki dönemde, artık hiçbir şey yapılmasa dahi kartopu misali daha fazla kişiye ulaşmaya devam edecek. Sistem artık yaşayarak çoğalacak.

Birinci kamp dönemine katılan 2 antrenörümüz, kampımızdan edindiği bilgileri eğitim sistemlerine taşıyarak kadrolarında yer aldıkları Samsun Kadıköy Spor’un, U15 şampiyonasında biri ikincilik biri de üçüncülük olmak üzere 2 defa derece almasını sağladılar.

Samsun Kadıköy Spor’un antrenörleri arasında FCBEscola Camp Avea’da eğitim alan 2 antrenörün yer alması, bu yılki öğrenci sayılarını yüzde 50’nin üzerinde artırdı. Bu artış önemli çünkü, bu okullar spor kulüplerinin en önemli gelir kalemlerinden biri. Elde edilen gelir ise kulüplerin ve oyuncuların ihtiyaçlarının karşılanmasında kaynak olarak kullanılıyor.

Temmuz ayında İstanbul Riva kampına katılan 120 gençten yaklaşık 40’ı profesyonel takımlar tarafından yakından takip edilmeye başladı. Bu çocuklarımızın 10’u Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinden olup, 30’u ise İstanbul ve İzmir’in yer aldığı büyükşehirlerimizden.

Türkiye Okul Sporları Federasyonu bünyesinde kampımıza katılan genç yetenekleri keşfetmek üzere 16 kişilik profesyonel hocanın katılımıyla bir takım oluşturuldu. Bu takım, FCBEscola Camp Avea’ya katılan yetenekleri yakından izlemekle görevli.