Lezzetliyle Ünlü Rize Kavurması

TAKİP ET

Günümüzde hızlı yemek tüketimi yapmak için hamburgerler pizzalar tüketilse de bu gıdaların sağlıksız olduğu beslenme uzmanları tarafından dile getiriliyor.

Rize Kavurması hemen yemek hazırlamak isteyenler için hem lezzetli hem de hızlı yemek hazırlanabilmesini sağlayabiliyor. Rize’nin yaylalarında doğal otlama ve doğal yemler ile yetiştirilen hayvanların etlerinden yapılan Rize kavurması yüksek ısıda kavrularak üretildiği halde etin vitaminlerinden hiçbir şekilde kaybetmeden kalabiliyor. Uzun süre saklanılan bu kavurma çeşidi kahvaltılarda, öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde olmak üzere günün her öğününde tüketilebiliyor. Rize kavurması kuru baklagillerin içinde et olarak kullanıldığında da içerdiği vitamin ve minerallerini saklayabiliyor.

Rize Kavurması Yemekleri
Hızlı yemek yapmak ve vitaminli yemek tüketmek isteyenler için Rize kavurmasından bir çok çeşitte yemek yapılabilmektedir. Kavurmalı yumurta, kavurmalı omlet, çöp şiş, kavurmalı kaşarlı Karadeniz pidesi, kavurmalı pilav gibi yemekler Rize kavurması kullanılarak yapılan yemeklerdir. Bu yemeklerin yapılması kolay fakat oldukça lezzet içeren yemek çeşitleridir. Arpacık soğanlı et kavurması, yoğurt soslu salçalı et sote ve çoban kavurma yemek çeşitleri de Rize kavurması ile yapılabilir.

Rize kavurması lezzet açısından diğer kavurma çeşitlerine göre çok daha fazla lezzetlidir. Bunun nedeni ortalama olarak sekiz saat kadar odun ateşinde pişirilmesi ve daha sonra sofralara gelmesidir. Geleneksel bir lezzete sahip olan bu kavurma türü odun ateşinde pişirildiği için etin lezzetinden ve vitaminlerinden hiçbir kayıp olmamaktadır. Kavurma pişme esnasında bakır kaplarda pişirilmekte direkt olarak ateşe temas etmemektedir. Direkt olarak ateşe temas etmeyen ette tütsü kokusu, ateş kokusu gibi olumsuz kokular da yer almamaktadır.

Doğal ortamlarda beslenmiş olan hayvanların etinden yapılan Rize kavurması, yumuşak formda olduğundan ve uzun süre odun ateşinde kavrulduğu için tüketimi de oldukça kolaydır. Çok küçük yaşlardaki çocuklar ve yaşı ilerlemiş kişiler için bir çok vitamin ve mineral içeren Rize kavurması B12 vitamini açısından da oldukça zengin bir besindir. Çocuklarda ve yetişkinlerde kemik sağlığını koruyucu etkisi bulunan bu kavurmanın lezzeti de her damak tadı için uygundur.