Kuruçay'a yüzde 10-15 zam yapılmalı, KDV yüzde 4'e düşürülmeli

TAKİP ET

Rize Ticaret Borsası (RTB) eski Başkanı Tahsin Sancak, 'Türkiye'nin fukarasını Rize'nin çayıyla kurtaramayız' diyerek, çay konusunda acil yapılması gereken 4 önerisini sundu.

“Evde Gündem” programında Gazeteci Turgay Ayhan’ın sorularını yanıtlayan RTB Eski Başkanı Tahsin Sancak, ülke genelinde bir salgın belasıyla karşı karşıya olduklarını ve buna rağmen tarım sezonuna girildiği için üretimin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Çay'da KDV oranı yüzde 4'e düşürülmeli

Çay’ın sorunlarının giderilmesi için en kısa zamanda hayata geçirilmesi gereken önerilerini sıralayan Sancak şöyle dedi; “Geçmişteki programımızın bir ayağı eksik kalmıştı. Kuruçay satışlarında kdv oranları yüzde 4’e düşürülmelidir. Bu yüzde 4 sisteminin üzerinde çalışılmıştır. Rastgele ortaya atılan bişey değil. ikinci önerimiz ise herkesin beklentisi yaş çay fiyatının yüksek olması yönünde. Yaş çay fiyatı kaç lira olursa olsun ama yaş çay fiyatı toplam fiyat içerisinde destekleme piriminin oranı en az yüzde 10 en fazla yüzde14 oranında olmalıdır. Bu oranların aşağısına düşerse fonksiyonlarını yerine getirmekte zayıf kalır prim oranı. Yüzde 14’ün üzerine çıkarsak ise başka sorunlar ortaya çıkartır.

Kuru çaya yüzde 10-15 arası zam yapılmalı

Üçüncü madde olarak kaçak girişleriyle merdiven altı dediğimiz firmacıkların atıklardan ve boya katarak yaptıkları çaylar bütün bu mevzuat dışı gruplarla etkin mücadele edilmelidir. Kampanyaya girerken kuruçay fiyatlarına yüzde 10 yüzde 15 arasında bir zaman yapılmalıdır. Zam kulağa hoş gelmez ama bütün ürünlerde bu böyledir. Çünkü iki hafta evvel 17 liraya aldığım bir koli yumurtayı bugün 25 liraya aldım. Yüzde 40 zam var. Burada biz yüzde 15 zaman diyoruz. Göreceli olarak kuru çay oranları düşüktür."

13 Kuruş destekleme çok düşük

Türkiye’nin fukarasının Rize’in çayıyla kurtarılamayacağını söyleyen Sancak, “Özel sektör de Çaykur da milletin çayını 4 ile 4.50 krş ile alsınlar. Çaykur da özel sektör de çiftçimiz de rahatlasın. Destekleme primleri 2019’a kadar hep yükseltildi şuan yükselme durdu. Şuan ise 13 kuruşta, bu da çok düşük bir dengedir. Düşünülende destekleme primini yükselterek halkın beklentisini tatmin edelim ve maliyetler çok fazla yükselmesin firmalarımızda maliyet yükselmesinin önüne geçilmesi için arkadaşlarımız bunu açıkladılar. Ticaret borsasının açıklamasını yerinde buluyorum. Ancak dediğim gibi yüzde 10 ve yüzde 15’den fazla olursa teknik olarak başka sorunlar yaratır. Yaratacağı sorunlar başka tedbirler getirir.” şeklinde konuştu.