Komar Balı Faydaları Saymakla Bitmiyor

TAKİP ET

Komar balı ülkemiz sınırları içerisinde üretilen en değerli ballardan bir tanesidir. Gerek üretim aşamaları olsun, gerek içerisindeki insan sağlığına son derece faydalı maddeler olsun son derece faydalı bir besin ürünüdür. 

Komar balı ülkemiz sınırları içerisinde üretilen en değerli ballardan bir tanesidir. Gerek üretim aşamaları olsun, gerek içerisindeki insan sağlığına son derece faydalı maddeler olsun son derece faydalı bir besin ürünüdür.  Komar balının faydaları halk arasında sık olarak dile getirilen, kullanıcıların deneyimlerinden sonra ortaya çıkan, bazı bilimsel veriler çerçevesinde de desteklenen faydalardır. İlk olarak komar balının faydaları arasında mide ve bağırsak sistemlerinin çalışmasına yardım etmesi gösterilebilir. Aynı zamanda komar balının ciğer hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.  Komar balı genel olarak doğal bir antibiyotik özelliği taşımaktadır. Tamamen doğal ve katkısız olmasından dolayı vücut içerisindeki toksinlerin atılmasına da katkı sağlamaktadır.

Tansiyon hastalığı bulunan bireylerin bu baldan tüketmesi tavsiye edilmektedir. Midede yanma problemleri görülen bireylere kumar balı kullanmaları önerilmektedir. Tüm bu faydalarının yanında altının çizilmesi gereken bir diğer konu, Komar balının kullanımı konusunda doktor tavsiyesinin bulunmadığı, tüm bu faydaların bilimsel veriler ışığında tamamen tavsiye edilmediği konusudur. Ballar ilaç değildir. Sağlığın korunması konusunda alınabilecek birer gıda ürünleridir. Bu sebeple dengesiz ve sürekli bal tüketilmesi yarardan ziyade zarar getireceğinden dolayı mutlak olarak bal tüketimi kontrollü düzeyde gerçekleşmelidir.

Komar Balı Tüketim Düzeyi

Komar Balı bir bal çeşidi olmasına rağmen bazı özelliklerinden dolayı diğer ballardan ayrılmaktadır. Komar balı özel bir baldır. Belirli bir alanda üretilir ve belirli miktarlarda satışa sunulabilmektedir. Bu sebepten ötürü komar balı az bulunabilmesi sebebiyle ve fazla rağbet görmesinden dolayı piyasadaki diğer ballara nazaran bir miktar daha pahalı olabilmektedir. Komar balı tüketim düzeyi çocuklarda ve yetişkinlerde farklı olabileceği gibi, belirlenen düzeyin dışına çıkılmaması mutlak önerilmektedir. Her gün 1 çay kaşığı, maksimum 1 tatlı kaşığı kadar komar balı tavsiye edilen düzeydir. Balın fazla tüketilmesi çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Faydadan zarara evirilebilecek olan bu noktada balın tüketim düzeyi büyük önem arz etmektedir.

Komar Balının İnsan Sağlığına Yararları

Öncelik olarak Komar balının insan sağlığına yararları açınsan vücuda vermiş olduğu enerjiden bahsedilebilir. Bal insanlar için harika bir enerji kaynağıdır. Komar balının bir diğer sağlamış olduğu yarar ise antivirüs özelliğidir. Antivirüs özelliği vücut içerisindeki virüslere karşı bağışıklık sistemine yardımcı olarak savaşılmasını sağlar. Komar balı insan vücudundaki yorgunluk düzeyinin azalmasına katkı sağlar, midenin sağlığının korunmasına yardımcı olur bulantı kusma gibi problemlerin azalmasını sağlar.  Komar balı şekerli olmasına rağmen yağların bölünmesine yardımcı olur  ve bu sayede kilo verilmesine de katkı sağlar. Komar balının yüksek tansiyonun düşmesine de yardımcı olduğu bilinen bir özelliğidir. Komar balının insan sağlığına vermiş olduğu tüm bu yararlar balın tamamen doğal ve organik özellikte olmasından kaynaklanmaktadır.

Komar Balı Nerede Üretilir?

Komar balı ülkemizde yalnızca Doğu Karadeniz’de yetişen ve endemik bir bikri türü olan Komar Çiçeğinin özlerinden elde edilmektedir. Trabzon, Rize ve Artvin yaylalarında yetişen bu çiçek, yine aynı bölgelerde konumlanmış olan petekler içerisinde üretilmektedir. Farklı komar çiçeği çeşitlerinden elde edilen özlerin karıştırılması sonucunda Komar balı elde edilmiş olur. Sınırlı bir bölgede üretim görülmesi, bal üretim miktarının da daha az olmasına yol açacaktır. Bal üretim miktarının az olması balın fiyatını yukarı doğru çıkaracaktır. Balın kalitesi de balın fiyatı için önemlidir.  Hava şartları, arıların sağlığı, peteklerin kalitesi balın fayda düzeyini etkileyen durumların başında gelmektedir. Tüm koşullar uygun olarak sağlandığından elde edilen ballar sağıldıktan sonra analiz edilir ve kalite düzeyleri burada belli olur.