Kenan Yelkenci ve Yelkenciler A.Ş. Hostech'le ulusal marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor

TAKİP ET

Uzun zamandır Yelkenciler'i, Kenan Yelkenci'yi detaylı yazmak istiyorum.

Yıllardır yazılarımın içerisinde Kenan Yelkenci’nin farklı duruşu, kimliği, entelektüelliği ve girişimci ruhundan bahsederim ama çok istediğim halde sadece onu ve markasını ele alacağım bir yazıyı yazmayı beceremedim. Beceremedim çünkü yıllardır danışman ve dost kimliğimle markanın içerisindeyim, gelişimi, yaşanılan kazalara, başarılara şahidim. Objektif olamayacağımdan korktuğum için yazamadım, erteledim diyemeyeceğim. Galiba insan içinde bulunduğunu güzellik ve farklılığı normalmiş gibi algılayıp kendi dışında ki gelişmeleri, gördüklerini daha bir paylaşmaya değer buluyor.

Ama giriş cümlemde de belirttiğimin ötesinde kurumsal boyutlu olmasa da Yelkenciler’i işlediğim yazılarım, sohbetlerim oldu, kendime de fazla haksızlık etmeyeyim. Mesela hiç bir şekilde ikna edemedikleri bir otel yatırımcısının projesini iki düzine organik yumurta (fabrikanın bahçesinde yetişiyor) karşılığında nasıl aldıklarını örneklemişim. Fabrikalarına 3300 metre mesafedeki okula proje yapamadığı, satamadığı günlerde 3300 kilometre mesafedeki Başkurdistan’ın başkenti Ufa’nın en popüler restoranının mutfağını Rizeli Yelkenciler A.Ş.’nin kurduğunu yazmışım, paylaşmışım.

Ama yetmediğinin, bu yazımında yetmeyeceğinin farkındayım. En kısa zamanda ekipten bir arkadaşımla özel sohbet – röportaj sağlayacağımın sözünü vererek seminerlerimde, sohbetlerimde sürekli hak edeni alkışlayın, hak etmeyene de lisani münasiple tepkinizi verin diyen kimliğimle duygularımı çok fazla katmadan Yelkenciler Gurubunu ve Grubun Başkanı Kenan Yelkenci’yi yazacağım bir nebze.

Kenan Yelkenci ve Yelkenciler Endüstriyel Mutfak A.Ş.’yi Rize’de yaşayan, çalışan herkes bir şekilde tanır. Müessese yarım asırdan fazladır Rize’de değişmeyen esnaflık çizgisi, yenilikçi anlayışıyla başarıyla hizmet verirken Rize dışında farklı alanlardaki yatırımları, Rize’den Türkiye sathına, hatta yurt dışına gerçekleştirdikleri proje satışları pek bilinmez.

Kenan Yelkenci ve Yelkenciler Endüstriyel Mutfak A.Ş.’nin Çay Endüstrisi dışında nerdeyse sanayicisi olmayan Rize’de 3-5 gerçek sanayiciden biri olduğunu, 100 kişiye yakın istihdam sağladığını, buna karşın mevcut anlayışla Rize’de organize sanayiye gerek olmadığını yıllardır savunduğu da çokları bilmez.

Rize’de OSB’nin gereksizliğine inanırken bunu ifade etmekten çekinmez, çünkü öteden beri popülist yaklaşımlarla işi olmaz Kenan Yelkenci’nin. Herkes önündeki Facebook sayfasını okumaya çalışırken, Facebook’u yaratan Mark Zuckerberg'in birkaç sayfa ötede neler yapabileceğine kafa yorar. Trendin değil, olabileceğin tahmin ve tahliline kafa yormasına da şapka çıkarırım. Bu özelikleriyle aykırı da denebilir Kenan Yelkenci’ye. Muhtemelen de bu denli bir girişimci bir ruha sahipken eyvallahının olmaması nedeniyle de potansiyeline karşın olması gereken noktanın altında olmasına da hayıflanırım.

Rizeli olmanın ötesinde zaman zaman Rize ile ilgili yazıyor olmam ve memleketime olan ilgim nedeniyle Rize’nin nabzını tutmaya, yakalamaya çalışırım. Bu amaçla bile yıllardır Kenan Yelkenci ile haftada ortalama iki gece telefonda beyin fırtınası yaparız. Bazen aradığım sorunun yanıtını önceden sezer, beynimi okumuşçasına karşı fikrini nedenleriyle beraber paylaşır. Bu Rize için alınmış, alınacak bir karar veya siyasete dair bir konu olabilir. Genelde de başlangıçta absürt olarak algılanabilecek düşüncelerinde haklı çıkar Sevgili Kenan Yelkenci. Ha bilgisini paylaşırken de, bilgisini doğrulatmak veya temele oturtmak içinde çaba gösterir, bazen kafasına küçük bir detay takılır ve farklı pencereden o detayın nasıl gözüktüğü, olasılıkları dahil irdeler, öğrenmeye çalışır.

Kenan Yelkenci, 1959 Rize doğumlu. Kökeni İkizdere Petran. Rahmetli Babası Mustafa Yelkenciler, Kenan’ın doğduğu yıllardan beri Rize’de dayanıklı tüketim malları, LPG, zücaciye, mutfak ekipmanları konularında ticaretle iştigal eder. Kenan Yelkenci de tüm ortaokul ve Lise öğrenimi yıllarında ailesinin işyerlerinde çalışır. Artırabildiği zamanlarında da futbol oynar. O dönemde Rize Lisesi veya amatör takımda beraber futbol oynadığı arkadaşlarının çoğundan daha iyi topçudur ama onun sürekli ilgilenmesi gereken bir işi, sorumluluğu olduğundan profesyonel futbolcu olamayan çok az sayıdaki dönem arkadaşlarından, arkadaşlarımdan biri olur, benim gibi.

Yelkenciler, sektörel deneyimleri ışığında sanayiciliğe 1996 yılında Yelkenciler Endüstriyel Mutfak ve Soğutma Cihazları fabrikasını kurarak adım atar.  Bugün Askoroz mevkiinde ki 3500 m2’lik kapalı üretim alanı, Rize ve Trabzon’da yer alan teşhir ve satış mağazaları, İstanbul’da ki temsilciliği ve 80 çalışanıyla; otel, restoran, kafe, pastane grupları, askeri mutfaklar, mobil arazi mutfakları ve ekipmanları, hastane, okul ve fabrika mutfakları gibi endüstriyel mutfak sektörü alanında, saklama, hazırlık, pişirme, taşıma ve servis ekipmanları üretimi, mutfakların projelendirilmesi, kurulması, eğitimlerinin verilerek işletmenin açılmasına kadar tüm süreçlerin planlamasını ve servis desteğini sağlıyorlar. Bunu sağlarken de okyanus ötesi dahil dünyadaki tüm önemli fuarları, teknolojik gelişmeleri takip ve transfer edip sektörde ki büyük hacimli, ulusal ölçekteki markalardan önce ve titizlikle uygulayarak sektörde öne çıkmaya, daha büyük projeleri üstlenmeye başlıyor. İstanbul genelinde onlarca restoran ve kurumsal işletme projesinden sonra en son üstlendikleri Rize İyidere Babillon Tesisleri ve Ramada Grubun Türkiye’deki en önemli yatırımlarından olan Trabzon Ramada sadece iki başarılı ve güzel örnek referans listelendi.

“TUİD verilerine göre Türkiye endüstriyel mutfak sektöründe üretim yapan 500 civarında firma, 30 milyon avro üretimden satış cirosu var. Türkiye bu sektörde Avrupa’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Sektörde dünya genelinde üretici eksikliği, standardizasyon ve kalite problemleri var. Her sektörde olduğu gibi maalesef bizde de mutfak sektöründe iş yapabilmek için işinin ehli olmayan, kalitesiz, standartlardan, yeni teknolojilerden uzak ama ucuz üretim yapan girişimciler mevcut. Ama sonunda suyun yatağını mutlaka bulduğu gibi müşterilerimiz başlangıçta üzülseler de neticede doğru firmalara ulaşabiliyorlar” diyor Kenan Yelkenci geçen hafta kurucu üyesi olduğu RİMER’i ziyaretindeki sohbetimizde.

Yelkenciler Endüstriyel Mutfak A.Ş. üretim süreçlerinde vardıkları aşama, kapasite ve tamamladıkları son projelerin verdiği güvenle ulusal marka olma yolunda şimdi reel bir adım daha atarak sektörün en önemli üretici ve ithalatçılarının gövde gösterisinde bulunduğu HOSTECH Fuarına katılıyor. Firma Müdürü Recep Kal’ın da ifade ettiği üzere bu yıl 22.si yapılan fuara, sektörde Avrupalılarla yarışabilecek düzeyde olduklarını inandıkları, ispatladıkları için katılıyorlar.

Kaliteden ödün vermeden, piyasada yer almayan ürünler üretmek ve daha önce üretilmiş ürünleri daha kullanışlı hale getirmek için Ar-Ge çalışmalarına da büyük önem verdiklerini ifade eden Recep Kal’ın ağzından fuara neden katıldıklarını paylaşarak yazımı tamamlamak istiyorum.

“Bugüne kadar, CE belgelerine sahip ürünlerimizle Karadeniz Bölgesinde yer alan ulusal ve uluslararası birçok projelendirmede Yelkenciler markasını taşıyan mutfaklar kurduk. Şimdi de 2-5 Kasım 2016 tarihlerinde Yeşilköy CNR’da yapılacak ve sektöründe Avrupa’nın 2. Büyük fuarı olan HOSTECH 22. Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanı ve Teknolojileri Fuarına Karadeniz bölgesinden katılan tek firma olarak daha geniş bir yelpazede hizmet veren bir marka olmak ve bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz.”   

Yelkenciler’in standı 8. Salon’da. Ben de zamanım elverdiğince başarılı, verimli bir fuar geçirmesini dilediğim/iz Yelkenciler Endüstriyel Mutfak A.Ş. in, Kenan Yelkenci dostumun yanlarında olacağım, elbette onlarda hemşerilerini, ilgi konuda işleri olanları stantlarında ağırlamaktan memnuniyet duyacaklar.

Bir başka yazıda da Rize’nin gerçek anlamda katma değer üreten, geliştirdiği teknolojileri ihraç eden reel markalarından olan ARİFOĞLU Reklam’ı yazacağımı belirterek fuarda görüşmek üzere sevgiyle selamlıyorum.