Karakoyunlu: Çayı bir terazi olarak düşünmeliyiz

TAKİP ET

ASKON Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun yaptığı açıklamada siyasilerin ekonomiye müdahale etmemesi gerektiğini ifade etti.

ASKON Rize İl Başkanı Recep Ali Karakoyunlu, siyasetin ekonominin üzerinden elini çekmesi gerektiğini söyleyerek, “Özellikle de Rize’mizde çay ekonomisinin üzerinden elini çekmesi lazım. Çay üzerinden siyaset yapmaması lazım. Şimdi bakıldığı zaman bir tane il başkanı çıkıp diyor ki yaş çaya az tercih yapıldı. Aynı kişiler şunu da söylüyor elektriğe devlet şu kadar zam yaptı, kömür bu paraydı şu para oldu. Bunlar zaten çayın girdisi. Bizler çayı bir terazi olarak düşünmeliyiz. Bir tarafında yaş çay var (Müstahsil) Bir tarafında kuru çay var (Özel sektör ve Çaykur)” dedi.

Bu sefer denge bozuluyor

Elektriğe 2017-2019 yılları arasında yüzde 84.8 zam yapıldığını hatırlatan Karakoyunlu, "Yaş çaya ise 2017’de yüzde 15, 2018’de yüzde 5, 2019’da yüzde 25 ve 2020’de ise yüzde 12 zam yapıldı. Toplamda yüzde 57 yapıyor. Şimdi terazi dedik ya işte o terazi aşağıya doğru bastı. Bunun üzerine diğer giderleri bile eklemiyoruz. Sadece 4 yılda kuru çaya yapılan zam yüzde 30. Şimdi ise terazi yukarıda kaldı. Bu sefer denge bozuluyor. Herkes diyor Çay Kanunu, bu kanunu kim yapacak. Bunu oda başkanları yapacak. Bizler yapacağız. Çıkan çay kanunu nasıl bir kanun olacak. Öncelikle toprağa inmemiz lazım. Çay tarlalarımızı yeniden yapılandırmamız lazım” dedi.