Karakoyun: Taban fiyat aynı kalsın, destekleme artırılsın

TAKİP ET

ASKON Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun, bu yıl yaş çay taban fiyatına zam yapılmayarak desteklemenin arttırılmasını önerdi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyun, Flahs53 Youtube kanalında katıldığı ve Gazeteci Turgay Ayhan'ın sunduğu "Evde Gündem" programına video konfrenas görüşmesiyle katılarak çayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yakında açıklanması beklenen 2020 yaş çay taban fiyatı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Karakoyun’lu taban fiyatının aynı kalıp destekleme priminin yükseltilmesi gerektiğini belirterek: ”Destekleme her üründe var. Sütte 60 kuruşa yakın destekleme var ama çayda 13 kuruş. Bu sene yapılacak zammın yüzde 70'i halka destekleme primi olarak yatırılsın. Bu şekilde sanayicinin üstündeki yük de alınmış olacak. Bütün girdiler yüzde yüz zamlanmış, bir de çay zammı gelirse sanayicinin üstündeki yük daha da çok artmış olacak. 4 lira gibi bir rakamlar konuşuluyor. Bu şartlar altında ödenecek bir para değildir. Muhalefette olduğunda rahat konuşuluyor, biz de istiyoruz 10 lira olsun ama bunun imkanı yok.” dedi.

Özel sektör çay sanayicisi zor durumda

Siyasi parti temsilcilerinin ve bazı STK temsilcilerinin önerdeği Çaykur’un kotayı kaldırması gerektiği ifadelerinin de yanlış olduğunu dile getiren Karakoyun: "Kota Çaykur’un çay alamaması için getirilmedi. Daha kaliteli çay üretilebilmesi için getirildi. Çaykur’un bu kadar çayı alıp işleme ihtimali yok. Bir kısmını özel sektör almak zorunda fakat bu yıl durumlar kötü. Çay sanayisinde birkaç büyük firma haricinde kimse kredi alamıyor. Bu durumda vatandaştan çay alma ihtimali çok düşük.” dedi.

Çaykur’un günlük ödediği faiz!

Çaykur'un bir günde bankalara 1.5 milyon TL ve ayda 45 Milyon TL faiz ödediğini söyleyen Karakoyun, "Bu sadece Rize’nin değil tüm Türkiye’nin parası 80 milyonun hakkı var bu parada. Çaykur'un içerisindeki bu siyası yapıdan çıkarılıp ticari yapıya dönüştürülmesi lazım. Çaykur siyaset ile yönetilirse bu böyle olmaya devam edecek. Günlük 1.5 milyon TL’yı bankalara ödemeye devam edecek. Özel sektör devletle rekabet içinde. Çaykur zarar ediyor özel sektörün ödediği vergilerle zararı ödeniyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok" ifadelerini kullandı.