Karadenizli Gazeteciler Güneydoğu'nun Gönül Elçisi oldular

TAKİP ET

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) ev sahipliğinde yapılan ve İçişleri Bakanlığı'nca desteklenen 'Basın Mensupları Gönül Elçisi' projesi kapsamında Doğu Karadeniz'den yaklaşık 30 gazeteci Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Tunceli illerini gezerek yöre halkıyla bütünleşti.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinin öncülüğünde, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve Proje Koordinatörlüğünü Gazeteci Ahmet Külekçi’nin yaptığı Basın Mensupları Gönül Elçileri projesi kapsamında Doğu Karadeniz bölgesinden yaklaşık 30 gazeteci Güneydoğu illerini gezdi.

İlk olarak Şanlıurfa’yı ziyaret eden Gazeteciler Halfeti’yi gezdi. Sabahın ilk ışıklarında Peygamberler diyarı Şanlıurfalı meslektaşlarımızla kucaklaşan gazetecileri, Orada ilk kucaklaşmayla bölge insanının sıcak ve samimi bakışları çok etkiledi. Buram buram tarih ve medeniyet kokan Halfeti’de tekne turu sonrası Şanlıurfa’ya vardık. Halfeti’den sonra Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyetine giden Doğu Karadenizli gazeteciler meslektaşlarıyla ortak basın toplantısı yaptılar Burada, hiç şüphesiz ülkemizin en önemli doğa güzelliklerinden biri olan Balıklı Göl’ü gezen Karadenizli gazeteciler bölge halkıyla kaynaştılar.Daha sonra Harran ilçesine giderek kümbet evleri yerinde görme imkanı buldular. Şanlıurfa gezisinin ardından Karadenizli gazeteciler sırasıyla Mardin, Diyarbakır ve Tunceli illerini gezdiler.

Gazetecilerin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki ilk durağı Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa’ya gelen gazeteciler öncelikle saklı cennet Halfeti’yi gezdi. Daha sonra Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneğini ziyaret eden gazeteciler burada ortak basın açıklamasında bulunduktan sonra Urfa gezi turlarına devam edip Tarihin sıfır noktası olan ve insanlık tarihinin ilk yerleşik yeri olan Göbeklitepe’yi ziyaret etti.

Projenin ikinci ayağı olan Güneydoğu Turu ilk durağı Şanlıurfa Gezisi için açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebak, “Ülkemizin içinde bulunduğu durum biz gazetecilere ağır sorumluluklar yüklüyor. Bir şeyi bilmemiz gerekir, inançlar da etnik köken de ayrıştırıcı bir işleve sahip olamaz. Anadolu toprakları bin yıldır her etnik kökene, inanca, mezhep ve meşrebe kucak açmış, onları beslemiş, nesilden nesile aktarmıştır.

Milli mücadelede birlikte hareket ettik, kader birliği yaptık. Kısa zaman içinde ne kadar acı yaşamış olsak da sonuç olarak bir fotoğraf ortaya çıktı ve o fotoğrafta görünen şu idi; Bölgesinde güçlü olmak isteyen, iddialı, tüm etnik ve mezhep çeşitliliği sosyal kültürel noktada büyük bir zenginlik ve kardeşliğin esası sayan ülkemize dış güçler kendilerine hizmet edecek şekilde rol biçmeye çalışıyordu. Şükretmek gerekir ki Türkiye’miz bu oyunun ve algı hareketinin kökünü kazımıştır. Bin yıldır dost olan, aynı tastan çorba içen, kız alıp veren, kültür elçiliği yapan insanlarımızın birbirlerine küs olması gibi bir şey nasıl düşünülebilir?Bu toplantılar bize şunu hatırlatıyor, safları sıklaştırmalı ve daha sık bir araya gelmeliyiz. Bu bütünlük hiç şüphesiz, istikbale ve sonsuza uzanan dostluğun anahtarı olacaktır” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Dernek Başkanı Tahir Gülebak misafirlere ziyaretlerinden dolayı hatıra amaçlı plaket takdim etti. Şanlıurfa gezisinin ardından Karadenizli gazeteciler sırasıyla Mardin, Diyarbakır ve Tunceli illerine yöneldiler.

Mardin Ziyaret Edildi

İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Basın Mensupları Gönül Elçisi” projesi kapsamında Trabzonlu Gazetecilerden oluşan bir gurup, Kızıltepe Gazeteciler Cemiyetini (KGC) ziyaret ettiler.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinden bir grup Karadeniz’den yola çıkarak Güneydoğu illerinde bulunan basın mensuplarını ziyaret etmeye devam ediyor. Şanlıurfa seyahati ardından konuk gazeteciler, 2’nci gün Mardin’in Kızıltepe ilçesine gelerek burada Kızıltepe Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ettiler.

Ziyarette; Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt Gazeteciler Cemiyetleri üyesi gazeteciler, projenin koordinatörü Ahmet Külekçi, Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Halit Solhan, Yönetim Kurulu Üyeleri ile basın mensupları ve Kızıltepe Trabzonsporlular Derneği Başkanı İbrahim Aydın hazır bulundu.

Cemiyet başkanı ve cemiyet yönetici ve üyeleri tarafından ağırlanan konuk gazeteciler ziyaret sonrası meydanı gezdikten sonra Cemiyet üyeleri ile birlikte Cumhuriyet Meydanı’nda hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ziyarette, Cemiyet Başkanı Mehmet Halit Solhan, Kızıltepe ilçesi ile ilgili kısa bir açıklama yapmasının ardından konuk gazetecileri Kızıltepe’de ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Solhan, bölgeler, iller arasındaki önyargıların diyalog ve ziyaretlerle kırılabileceğini bu konuda basın mensuplarının görevinin büyük olacağını söyledi.

Kızıltepe Trabzonsporlular Derneği Başkanı İbrahim Aydın’da dernek olarak başlattıkları girişim ve ziyaretlerin bu noktaya gelmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Basın Mensupları Gönül Elçisi Projesi Koordinatörü Ahmet Külekçi ise Trabzon Kızıltepe arasında başlayan ziyaret ve diyalogların iki bölge arasında kardeşlik köprüsüne dönüştüğünü, bu topraklarda yaşayan herkesin kardeş olduğunu belirterek, “Birbirimizi tanıdıkça daha sıkı kucaklaşacağız” dedi.

Gazeteciler Kızıltepe ziyaretleri sonrası Batman’a hareket etti. Batman Hasankeyf’te yapılacak Ilısu Barajı sonrasında sular altında kalacak olan tarihi mekânları gezip fotoğraflayan basın mensupları Mardin’in Midyat ilçesini de gezdikten sonra Mardin il merkezine döndüler.

Konuk Gazeteciler gezinin 3’üncü gününü Diyarbakır’da geçirdiler.

Proje kapsamında, Güneydoğu Anadolu illerinden bir grup gazeteci 9-12 Şubat tarihleri arasında Trabzon ve Rize illerini kapsayan Doğu Karadeniz gezisinin ardından projenin ikinci ayağı olarak Karadeniz illerinde görev yapan gazeteciler 16-19 Mart tarihleri arasında Güneydoğu’nun 4 ilini kapsayan gezi için bölgede bulunuyorlar.

Son Günü Tunceli’ de Geçirdi

Okuma yazma oranının Artvin ilinden sonra en yüksek olduğu Tunceli Güneydoğu gezisinin son ayağı oldu. Zara, Koton LCW’ nin üretim fabrikalarının bulunduğu şehirde Vali Tuncay Sonel in Belediye başkan Vekilliğine atanmasıyla çok ciddi ihracat ve istihdam şehri oldu. Bir zamanlar terörün kol gezdiği şehirde Vali Tuncay Sonel yaptığı hizmetleri gazetecilere gezdirdi. Adeta yeni şehir inşa eden Vali Sonel vatandaşlarla iç içe yaşayarak gönüllerini kazanmış.