Karadeniz İl Müdürleri, Rize'de toplandı

TAKİP ET

Karadeniz Bölgesi, 2'nci Birleştirilmiş Bölge Bilgi Alış Veriş Toplantısı İkizdere'de yapıldı.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Koordinatörlüğünde, Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde üç gün süreyle devam eden toplantıya; Vali Yardımcısı Mehmet Özer, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu, Fındık Araştırma İstasyonu, Arıcılık Araştırma İstasyonu, Rize Çay Araştırma Enstitüsü, Karabük, Kastamonu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Artvin, Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin; İl Müdürleri ve diğer yetkilileri ile uzmanları katıldı

Toplantıda; Rize’de tarım alanındaki, araştırma, yayım ve çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamında son altı ay içerisinde yapılan çalışmalar ve yine son yıllarda sorun olan Ricania Simulans zararlısı ile mücadele yolları, maviyemiş (Likapa) yetiştiriciliği, çay ve kivi tarımındaki sorunlar, çeltik tarımındaki son gelişmeler, damlama sulamada karşılaşılan sorunlar, toprak tahlil çalışmaları, organik su ürünleri ve arıcılık çalışmaları görüşüldü. Ayrıca toplantı bünyesinde yapılan ‘Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı’nın sonuçları değerlendirildi ve önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulacak eğitim konuları tespit edildi.

Programın ikinci etabında gerçekleştirilen teknik gezi kapsamında; Rize’de faaliyet gösteren özel sektör çay fabrikasında yaş çay yaprağının imalatından ve paketleme evresine kadar olan süreç yerinde incelendi. Ayrıca 2012 yılından itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanmaya başlanan ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar ile önümüzdeki yılın çalışma programının belirlenmesi, proje uygulamalarını daha etkin ve verimli kılacak öneriler görüşüldü.