Karadeniz Doğa Harikası Ayder

TAKİP ET

Ayder Yaylası 1987 senesinde Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edilmiştir.

Karadeniz Bölgesi’nin en huzurlu gezilerinin yapıldığı Ayder turu sayesinde Kaçkar Dağlarının çam ormanları ile kaplı olan ve insana yaz kış huzur veren doğa harikasının gezilmesi de mümkündür. Yaz aylarında ve kış aylarında da turların düzenlenmesi bu alanların sürekli olarak aktif olduğunu gösterir.

Ayder turu sayesinde doğa harikası ormanlar ve köy yolları görmek mümkündür. Ayder yaylası yolu üzerinde bir çok yöresel yemek sunan salaş lokantaların bulunması da Ayder turunun artılarından birisidir.

Kaçkar dağlarının bütün manzarasını ziyaretçilerine sunan Ayder yaylası, deniz seviyesinden ortalama olarak 1350 metre kadar yüksektedir. Bu yükseklik Ayder yaylasını oksijen açısından bulunmaz bir nimet haline getirmektedir. Tertemiz suları ile de çok ünlü olan Ayder, Osmanlı döneminden günümüze kalmış olan bir alandır.

Ayder Yaylası 1987 senesinde Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm Merkezi” ilan edilmiştir. 1987 yılına kadar da bir çok ziyaretçisi olan Ayder, Bakanlar Kurulu kararı sonrasında çok daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır. Ayder yaylası kadar çevresinde de gezilip görülmeye değecek bir çok doğa harikası bulunmaktadır.

Ayder Yaylası’na Tur Ziyareti

Günübirlik turların sürekli olarak düzenlendiği Ayder Yaylası, Karadeniz’in en ünlü doğa parçalarından birisidir. Orman ile çevrelenmiş kayalıklar, tertemiz hava ve nefis yayla kokusu ile Ayder Yaylası ülkemizde gezilip görülmesi gereken istisnai yerlerden birisidir. İster ülke dışından ister ülke içinden ziyaretçiler Ayder yaylasını istedikleri zaman Tur ziyaretleri ile ziyaret edebilir.

Kış aylarının en zorlu şartlarında bile Ayder Yaylasına gitmek oldukça kolaydır. Asfalt yolun bulunduğu Ayder güzergahına Trabzon Havalimanı ortalama olarak 150 kilometre kadar yakınlıktadır. Cıvıl cıvıl kuş seslerinin eşliğinde gezilip görülecek bir çok yerin olduğu Ayder yaylasının yolu üzerinde bir çok restoranlar, mağazalar, çay bahçeleri bulunmaktadır.

Tur ziyaretlerine günübirlik gitmek isteyenler için Ayder yaylası günlük turlar bulunmaktadır. Günlük turları değil de Ayder yaylasında daha uzun süre kalmak isteyenler için de köy evi tarzında veya modernize edilmiş pansiyonlar bulunmaktadır. Pansiyonlarda genellikle kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği ikramı bulunmaktadır.