Karadağ'ın Yıldızı Budva'nın Gezilecek Yerler Listesi

TAKİP ET

Budva, Karadağ'ın turistik yerleri arasında öne çıkan şehirlerden biridir. Adriyatik kıyısında yer alan şehrin geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır.

Küçük bir yarımadayı kaplayan Budva zaman içerisinde gelişerek Karadağ’ın en popüler yerlerinden bir haline gelmiştir. Berrak denizi, eşsiz plajları, mimari yapıları ve sokaklarıyla Budva gezilecek yerler bakımından tatilcilere pek çok seçenek sunmaktadır.

Old Town (Stari Grad)

Budva’nın en merkezi yeri olan Old Town’un geçmişi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Eski Budva olarak da bilinen yerleşim yeri günümüzde kilise ve manastır gibi pek çok tarihi yapıyla kafe, restoran ve otele ev sahipliği yapmaktadır. Old Town, eski evlerin ve hediyelik eşya dükkanlarının yanı sıra sunduğu deniz manzarasıyla da kendisine hayran bırakmaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınan Old Town’da gezilecek kiliseler arasında Saint Sabas The Sanctified, Saint Tronice, Saint John ve Holy Trinity bulunmaktadır.

The Citadel (Hisar)

Budva’nın en yüksek yeri olan The Citadel, Old Town’un güneyinde yer almaktadır. Küçük bir müzeye, kütüphaneye ve restorana ev sahipliği yapan yapı, mimarisinin yanı sıra eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Manzarası sayesinde fotoğrafçılık meraklılarının ilgi gösterdiği The Citadel’deki müzede ise Budva tarihini yansıtan eserler, haritalar, gemi maketleri ve eski paralar bulunmaktadır.

Azize Maria Kilisesi

Karadağ’ın en eski kiliselerinden biri olan Aziz Maria Kilisesi’nin geçmişi milattan sonra 840 yılına kadar uzanmaktadır. Geçmişte Budva’nın en eski okulunun da burada bulunduğu bilinmektedir. Bahçesinde birçok mezarın yer aldığı kilise bir dönem arkeolojik eserlerin sergilendiği müze olarak faaliyet göstermiştir. Günümüzde ise özel günlerde sergi ve konser gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Aziz İvan Kilisesi

Aziz İvan Kilisesi’nin geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Zaman içerisinde sürekli restorasyon çalışması görerek günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi yapı Budva halkı tarafından Aziz John Kilisesi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılda önüne eklenen saat kulesi ile güzelliği daha da artan kilisenin freskleri, içerisinde bulunan anıt ve resimleri ilgi görmektedir.

Budva Şehir Müzesi

Budva Şehir Müzesi, 1957-1958 yıllarında yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir araya getirilmesiyle faaliyete geçmiştir. Müzede Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında geleneksel kıyafetler, günlük eşyalar, mobilyalar, denizcilik ekipmanları, av aletleri ve silahlar bulunmaktadır.

Tara Kanyonu

Tara Kanyonu, Karadağ’da su sporları meraklılarının rağbet ettiği yerlerden biridir. Dünya’nın en derin ikinci kanyonu olması sebebiyle alan, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Temiz havada keyifli bir gün geçirmek isteyenler için bölgedeki en ideal yerlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

Dans Eden Kız Heykeli

Dans Eden Kız Heykeli, Budva’nın simgelerinden biridir. Farklı efsanelerle anılan bu yapı Stari Grad surlarının dışında bulunmaktadır. Tarihi geçmişi ve sanatsal anlamıyla ilgi gören heykel sunduğu manzarayla birlikte özellikle fotoğraf meraklıları tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Petrovac

Petrovac, Budva şehrinde yer alan bir sahil kasabası olarak adını duyurmaktadır. Şehre yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan ve 600 metre uzunluğunda sahile sahip olan kasaba şehrin öne çıkan turizm noktalarından biridir. Restoran, kafe ve otellere ev sahipliği yapan Petrovac kasabası, denizi ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kasaba sevdikleriyle sakin ve huzurlu bir atmosferde keyifli bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için Budva’da en ideal yerlerden biridir. Ziyaretçilerine ayrıca doğa sporları yapma imkanı da sunmaktadır.

Plajlar

Tarihi geçmişi ve mimari yapılarıyla turistlerin ilgi gösterdiği Budva ayrıca yaz aylarında plajlarıyla da rağbet edilen yerlerden biridir. Otuzdan fazla plaja ev sahipliği yapmaktadır. Bu plajlardan bazılarının mavi bayraklı olduğu bilinmektedir. Budva’nın oldukça büyük ve temiz olan bu plajlarının arasında Mogren, Jaz, Ploce, Slovenska ve Becici öne çıkmaktadır.