Kansızoğlu: Afgan işçiler hangi gerekçe ile Rize'ye getirildi?

TAKİP ET

Akesder Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, çay üreticisi ve il dışındaki işçiler bölgeye gelemezken 18 Afgan işçinin Rize'ye getirilmesine tepki göstererek bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.

Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği (AKESDER) Ganel Başkanı Hasan Kansızoğlu, Flash53 Youtube Kanalında yayınlanan ve Gazeteci Turgay Ayhan’ın sunduğu "Evde Gündem" programına video konferans aracılığıyla konuk oldu.

Programda Koronavirüs sürecini değerlendiren Kansızoğlu, en güzel sürecin ülkemiz tarafından yönetildiğini söyleyerek, "İlk günden bügüne bakıldığında hasta sayımızın 60 bine kadar düştüğü görülüyor. Bu güzel bir sonuç ve inşallah 60 bin sayısını da sıfıra kadar düşürmeyi başaracağız" dedi.

Çay toplamamış kişilerden çay toplaması bekleniyor

İl dışındaki çay üreticilerinin bölgeye gelememesi nedeniyle işçiler üzerinden o kişilerin çaylarının toplanması konusuna değinen Kansızoğlu, "Ömründe çay kesmemiş kişilerden Rize’de çay toplamaları bekleniyor. Bu durum yanlış. Arazilerimizde teleferik sistemi var. Hiç çay toplamamış kişiler o teleferiği nasıl kullanacak. Çaylıkların temizliği, otu, dikeni, sınırları var. Bunlar çok önemli noktalar. Bölgenin iklim şartlarını bilmeyen arazilerin şartlarını bilmeyen vatandaşlar nasıl bu çayları toplayacak.?" dedi.

Herkes çaya güvenerek borç içine girdi

Rize’nin ve Rizeli'nin başlıca geçim kaynağının çay olduğunu vurgulayan Kansızoğlu, "Yaklaşık iki yıldır bir krizin eşiğinden geçiyoruz. Çoğu vatandaşımızın durumu kötü. Bir çok vatandaşımız kredilere başvurdu. Herkes çayına güvenerek bir borç içine girdi. Çaya güvenerek yatırımlar yaptı. Ton başı 1300 lira gibi çeşitli algılar da oluşturulmaya başlandı. İl dışında bulunan ve daha az çayı olanlar da haklı olarak bana hiç birşey kalmıyor diyor ve Rize’ye gelmek istiyor. Eğer bu yıl burada ekmek yiyemezse bu vatandaşımıza kim yardımcı olacak" dedi.

Yabancı uyruklular Rize'ye nasıl gelebildi?

Gazeteci Turgay Ayhan’ın CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın Kalkandere’deki bir özel sektör çay fabrikasına 18 Afgan işçi getirildiğine dair iddiasını sorması üzerine Kansızoğlu, “Yabacı uyruklu vatandaşlar bölgemize gelebiliyorsa kendi üreticilerimizi de Rize’ye getirebiliriz diye düşünüyorum. İstanbul’da, Ankara’da, Antalya, Bursa ve hatta bir çok ilde de vatandaşlarımız var yabancı uyruklu vatandaşlar gelebiliyor da kendi vatandaşlarımız Rize’ye neden gelemiyor. Yabancı uyruklular nasıl buraya gelebildi. Yaklaşık 1 aydır hava alanları da kapalı otobüsler de çalışmıyor, bu yabancılar hangi gerekçe ile Rize’ye getirildi. Bunun da yakından takipçisi olacağız." dedi.

Taban fiyat bu yıla özel yüksek tutulmalı

İl dışında bulunan ve bölgeye gelemeyecek olan çay üreticisinden her haneden birer kişi olmak üzere Rize'ye gelmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Kansızoğlu, yaş çay taban fiyatı ile ilgili düşüncelerini de şöyle aktardı; "Genellikle enflasyon rakamları üzerinden çay taban fiyatı belilenirdi. Büyüklerimiz bizlere önceden 1 kilo yaş çayın 1 kilo zeytin alabilirdiğini söyledir. Günümüzde ise en ucuz zeytinin fiyatı 20 lira kadar. Yaş çay fiyatının 3 Lira 80 Kuruş ila 4 Lira olması gerektiği kanaatindeyiz. En azından bu zorlu süreçte bu yıla özel olarak devletimizin yaş çay fiyatını yüksek tutmasını bekliyoruz."