İl içi atamada sıra sistemi yeniden yönetmeliğe konulsun!

TAKİP ET

Türk Eğitim-Sen, yürürlükten kaldırılan ve atama bekleyen öğretmenlerin il içinde sıra sistemiyle atanmasını sağlayan uygulamanın yeniden yürürlüğe girmesini talep ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" ile il içi yer değiştirmelerde sıra sistemi uygulamasının sona erdirildiğini hatırlatarak, bu uygulamanın yeniden yürürlüğe girmesini talep ettiklerini belirtti.

Türk Eğitim-Sen olarak il içi sıra sisteminin tekrar Yönetmeliğe konulmasını istediklerini ifade eden Köseoğlu, mevcut sistem ile puanı yüksek olduğu halde bazı öğretmenlerin istediği okula tayin olamadığı ancak, yeni atama sisteminden dolayı düşük puanlı olanların atanabildiğini ve bu durumun öğretmenler arasında adaletsizliklere yol açtığını söyledi.

Aynı il içinde eşlerinden ayrı yaşamak zorunda kalan çok sayıda öğretmenin bulunduğunu ve bazı illerde, ilçeler arasındaki mesafenin iki il arasındaki mesafeden çok daha fazla olduğunu belirten Köseoğlu, "Örneğin Antalya’nın Demre ilçesi ile Gazipaşa ilçesi arasındaki mesafe 320 kilometredir. Mersin’in Anamur ilçesi ile Tarsus ilçesi arasındaki mesafe 251 kilometredir. Sivas’ın Gemerek ilçesi ile Koyulhisar ilçesi arasındaki mesafe 282 kilometredir. Bu örnekleri uzatmak mümkündür. Aynı il sınırında görünen ancak aralarında günü birlik gidip gelinemeyecek kadar çok mesafe olan yerlerde görev yapan öğretmenler her gün geliş-gidiş yapamayacakları için eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşamaktadır. Bu nedenle öğretmen bulunduğu ilçede ayrı ev tutmakta; hem kira, hem doğalgaz parası ödemekte, ayrı mutfak harcaması yapmaktadır. Dolayısıyla bu durum öğretmen aileleri için çifte maliyet demektir." dedi.

Köseoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü; "İl içi yer değiştirmelerde sıraya alma uygulamasına devam edilmesi halinde; norm kadroların boşalması durumunda, sıralar çalıştırıldığında norm açığı bulunan eğitim kurumlarına norm kadro fazlası öğretmenler ile özrü bulunan öğretmenler yer değişikliği yapabilecek ve açık normlar bu şekilde hakkaniyete uygun olarak doldurulacaktır. Norm kadrolarının güncellenmesi işlemleri sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, sıraların çalıştırılması ile hem istediği okula atanacak hem de hizmet ihtiyacı karşılanacaktır."

Mağduriyetlerin önlenmesi için, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde, il içi yer değiştirmelerde ataması yapılmayan öğretmenlerin sıraya alınmasını ve sıraların yılda en az iki kez çalıştırılmasına yönelik düzenleme yapılmasını talep etttiklerini vurgulayan Köseoğlu, "Bu talebimizi içeren dilekçelerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdik. Umuyoruz ki; MEB yetkilileri sesimizi duyar ve bu haklı talebimizi yerine getirir." şeklinde konuştu.