İhtiyaç sahiplerine iş imkanı ve sosyal güvence sağlayacağız

TAKİP ET

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çetvatoğlu, sadece Fındıklı ilçesindeki vatandaşları hazırladıkları projeyle istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çetvatoğlu, Flash53 Youtube Kanalında yayınlanan “Evde Gündem” programında Gazeteci Turgay Ayhan’ın konuğu  oldu ve gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ilgili düşüncelerini aktaran Başkan Çervatoğlu, yaşanılan sürecin dünyada olduğu gibi Türkiye için de zor günleri beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Ben 52 yaşındayım, şuana kadar böyle bir salgın görmedim. Elbette ki bilim başaracaktır ve bu hastalığı da yenecektir. Bütün dünya geç de olsa önlemler adı. Bizim ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan kurul aracılığıyla yapılan çalışmaların sonuç verdiğini düşünmekteyim. İlimizde de gerek Sayın Valimiz, gerek ilçe Kaymakamlığımız ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar da olumlu sonuç verdi.” dedi.

İLÇEMİZDE AKTİF VAKAMIZ YOK

Fındıklı İlçesinde pozitif Kovid-19 vakasının bulunmadığını aktaran Çervatoğlu, “Geçmiş dönemde ilçemizde vakalar vardı ama şuan için aktif vakamız yok diyebilirim. Belediye olarak ilk günden itibaren yasaklar gelmeden çalışmalarımıza başladık. Sokakları ve caddeleri temizleyerek dezenfekte ettik. Esnaf odası başkanımız ile birlikte berberlerin çalışmasını yasaklama gelmeden önce durdurmuştuk. Diğer esnaflarımızın yasaklar gelmeden önce daha esnek çalışmalarını aramızda anlaşarak sağlamıştık. Oluşturulan Vefa Sosyal Yardım Kuruluyla ciddi çalışmalar yürüttük. Fındıklı'da ‘gönüllü evde kal biz size hizmet getiririz’ çalışmasını başlattık. Şuanda da bu hizmetleri vermekteyiz. Sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceği şekilde Fındıklı halkının destekleriyle ihtiyaç sahiplerine yardımlarımızı ulaştırdık. Şuana kadar 550 ailemize ulaştık ve ulaşmaya da devam ediyoruz” dedi.

Sürecin başlarında yaşanan maske sorununu Fındıklı halkıyla birlikte yaptıkları çalışmalarla giderdiklerini söyleyen Başkan Çervatoğlu, “Bölgede maske sorunumuz vardı. Belediye olarak ne yapabilir diye sorduk. Vakit kaybetmeden hemen harekete geçtik ve bir imece başlattık. Bu çerçevede kadın meclisimizin öncülüğünde Halk Eğitim Merkezlerimizin de dahil olduğu, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, terzi olan vatandaşlarımızın katılımlarıyla evde maskeler yaparak dağıtımlarını gerçekleştirdik.” dedi.

BÜTÜN KÖY VE MAHALLERE HİZMET GÖTÜRMEYE BAŞLADIK

Fındıklı Belediyesi olarak ekonomik anlamda yaptıkları çalışmalara da değinen Çervatoğlu, “Pandemi sürecinde bir önlem aldık. Manavda ne satıyorsanız köylerde de o satılacak şeklinde, ücret farkı da alınmayacak. Sağolsun esnaf arkadaşlarımız da bu konuda oldukça hassas davranıyorlar. Pazar kurulması noktasında ilçe kaymakamlığımıza da bildirdik, pazar yerlerini kurdurmadık. Çünkü bir yoğunluk olacaktı ve buna dair önlemler aldık. Sosyal mesefa kurallarına uyulamayacağını ön görerek böyle bir önlem aldık. Giyisi konusu çok elzem değil. Ama meyve sebze türü ihtiyaçlar için de köylere mahallelere mavan ve esnaf arkadaşlarımızın ulaşmasını sağlayarak vatandaşlarımızın bu tür ihtiyaçlarını ayağına getirmiş olduk” dedi.

İKİ BİN İŞÇİ ALACAĞIZ DEMEDİK

Aylık 6 bin 900 TL’ye varan maaşlarla 2 bin işçi alacaklarına yönelik haberlere de açıklık getiren Başkan Çervatoğlu, “Fındıklı'da 30 Bin ton çay var. Bunun yarısının mal sahipleri, yarısını da yarıcıların topladığını düşünürsek 15 bin ton çay işçilik yapılarak toplanıyor. Bunun toplanabilmesi için Fındıklı'da 2 bin kişilik iş gücüne ihtiyaç olduğunu söyledik. Burada da teknik bir veriye dayanıyor. Biz bu süreçte pandeminin yayılmasını önlemek ve büyük kentlerden de üreticilerin bölgemize gelemeyeceğinden dolayı bu çayı kendi imkanlarımızla nasıl toplayabiliriz şeklinde düşünerek bu çalışmayı başlattık. Fındıklı için en ömeli sorunumuz istihdam.  Çünkü Fındıklı gibi bir yerde her gün iş için kapımıza gelen bir çok kişi var. Bizler de bu sorunu çözebilmek adına biraz kafa yorduk ve böyle bir fikir ortaya attık. Fındıklı'da iş talebi olan bir çok yurttaşımız var. Çay da bir gerçek. Çaydan elde ettiğimiz gelir yetmediği için içe doğru bir göç yaşadık. Rize neden göç veriyor Çay'dan umudunu kesen gidiyor metropollerde asgari ücretle veya bulabildiği işte çalışıyor. Çay da ek gelir oluyor. Biz de bu insanlarımızın dışarıda çalışacaklarına, kendi bölgemizde bir olanak yaratabiliriz dedik. Burdan yola çıktık.” dedi.

BU BİR MEVSİMLİK İŞÇİ PAZARI DEĞİL

Projenin detayları hakkında bilgi veren Başkan Çervatoğlu şunları söyledi; “Belediye veya bu organizasyon bir mevsimlik işçi oluşturup fazladan çay toplayacak değil. Burada bir dayanışma ağı ve istihdama katkı sunacak bir proje var. Amacımız aynı zamanda da Meci dediğimiz imecenin belli bir bölümünü yaşayacağımız kurumsal olarak bir kârımız olmadan bu vatandaşlarımızın rahat bir çay sezonu geçirmesini ve çaylarının dalında kalmamasıdır. Bir üreticiye hizmet ikinci olarak da iş talebinde olan yurttaşımıza en azından 6 aylığına sosyal güvenceli iş güvenliğinin sağlanarak buradan yola çıkarak şu çağrıyı yaptık. ‘Gelin ey Fındıklı Halkı’ dere dere , vadi vadi , köy köy, gelin bir araya bu çayı hep birlikte keyifli bir şekilde toplayalım. Sigorta güvencemiz olacak. 250 kilo çay toplarsanız asgari ücretle 6 aylığına sigortalı olunacak. Çay hasatında 90 günlük bir çalışma süreci olacak. Geri kalan bir 90 gün daha var. Burada da biz belediye olarak, Zıraat odası olarak muhtarllar derneği ve kent konseyi olarak devreye giriyoruz.

ÜRETİCİ HİÇBİR AŞAMAYA KATILMAYACAK

Bu aslında seferberlik gibi birşey diğer kurumlarında İşkur, Çaykur, Zıraat odaları gibi bu uygulamaları hep beraber yapmalıyız.  Bunu başka yerlerde de söyledim,burada da önereceğim İşkur üstlensin bizler de belediye olarak destek verelim. Bize görev verin biz destek verelim. Boş kaldığımız zaman da neler yapacağız. Köy okullarımız var, yollar ile ilgili tamiratlar söz konusu olabilir. Ortak işlere dair yaşamımızı kolaylaştırmak adına İmece usulu oralarda çalışırız. Dönem dönem dinlenerek çoçuk parklarında orta okullarımızın tadilat işlerinde yol onarım işlerinde ortak hareket ederek çalışırız.

Burada il dışından kimsenin gelmesine gerek yok. Kendi bölge halkımızla bu işi yapmak istiyoruz. Yani il dışından evet talepler oluyor ama çay 2-3 günde öğrenilecek bir tarım değil. O yüzden önceliğimiz belediyemiz sınırlarındaki gençler ve çalışmak isteyen kişilerdir. Böylece kendi içimizde bu tarımı yaparken ihtiyaç sahiplerine iş imkanı ve sosyal güvence sağlamış olacağız. Ortalama hesaplarımıza göre geçen yıl 850-900 TL'ye kilogramı 90 kuruşa toplanıyordu. Kimi bögelerde 3’de 1 veya 3’de 2 olarak toplandığı biliniyordu. Ama ortalama olması gereken yarı yarıya yarıcılık sistemiyle üreticiyle bir protokol imzalayarak çayını kilogram başı fiyatla bu organizasyona devredecek ve hiç birşeye karışmayacak. Karşılıklı bir dayanışma ruhuyla bu organizasyonuyapılacak”