Hipermetrop Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

TAKİP ET

Göz kusurları farklı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Göz hastalıklarından ve kırma kusurlarından olan hipermetrop da bukırma kusurlardan sadece bir tanesidir.

Ülkemizde hipermetrop aslında bakacak olursak fazla görülen bir göz hastalığıdır. Bunun için hipermetrop mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Hipermetrop belirli nedenlerden ötürü ortaya çıkar. Bundan dolayı hipermetrobun belirtilerini iyi bir biçimde belirlemek gerekir. Hipermetrop için ise birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hastaya özel en uygun hipermetrop tedavisi çeşitli tetkikler sonrasındagöz doktoru tarafından belirlenir.

Hipermetrop Nedir?
Hipermetrop bir göz kırma kusurudur. Hipermetrop yakını görememe göz hastalığı olarak da bilinmektedir. Gözün ön arka çapı normalden daha kısa olur. Bunun sonucunda ise hipermetrop oluşmaktadır. Hipermetropta uzak iyi görülürken yakın tam olarak net görülemez. Hipermetrop olan kişiler yakını bulanık görürler.

Hipermetrop Neden Olur?
1) Kornea Düzlüğü
Doğuştan olarak gelen bir takım faktörler ile birlikte korneada düzlük oluşmaktadır. Kornea düzlüğü zamanlar hipermetroba neden olabilir. Kornea düzlüğü doğuştan direkt olarak hipermetroba sebebiyet vermeyebilir.
2) Diyabet
Diyabetin ilerlemiş tip dereceleri arasında hipermetrop meydana gelmektedir. Diyabetin ilerlemiş evreleri sonucunda gözde kusurlar meydana gelebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde diyabet hastalarında yakını görememe yani hipermetrop hastalığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
3) Retinada Yer Alan Kan Damarları
Sağlıklı bir şekilde görmek için retina çok önemlidir. Retina görmeyi sağlayan en önemli göz organı olarak bilinmektedir. Retinada yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan kan damarları olabilir. Retinada yer alan kan damarları da hipermetroba neden olmaktadır.
4) Göz Bebeğinin Kısalığı
Normal bir insanda göz bebeğinin boyutu tam olarak 23 milimetreden uzundur. Göz bebeğinin 23 milimetreden küçük olması sonucunda da yine hipermetrop ortaya çıkar. Hipermetrop yani yakını görememe kusurunun en büyük sebepleri arasında göz bebeğinin kısalığı gelmektedir.

Hipermetrop Belirtileri nelerdir?
1) Yakını Bulanık Görme
Özellikle kitap, gazete okuduğunuzda ya da cep telefon ile uğraştığınızda yazıları bulanık görme sorunları ortaya çıkar. Yakını bulanık görme hipermetrobun en önemli belirtileri arasındadır. Hipermetrop göz kusuruna sahip olanların çoğu hipermetrop hastasıdır.
2) Gözleri Kısmak
Eğer yakını okumak için gözlerinizi sürekli olarak kısıyorsanız hipermetrop göz kusuruna sahipsiniz demektir. Hipermetrop için belirtilerin arasında gözleri kısmak gelmektedir.
3) Göz Kırpması
Sık sık göz kırpması da hipermetrop belirtileri arasında yer almaktadır. Hipermetrop göz kusuruna sahip olan kişiler sürekli olarak gözlerini kırpar. Gözler bulanıklaştığından dolayı daha iyi görmesi açısından göz kırpması gerçekleşir.
4) Baş Ağrısı
Hipermetrop hastaları yakını okuma durumlarında sıklıkla baş ağrısı görülür. Bu baş ağrısı yalnızca okuma esnasında meydana gelmektedir. Baş ağrısı da yine önemli belirtiler arasındadır.

Hipermetrop Tedavileri
1) Gözlük Tedavisi
Hipermetrop tedavisinde en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasında gözlük tedavisi gelmektedir. Hipermetrop hastalarına verilen yakın gözlüğü sayesinde hastalar yakını artık istediği gibi görebilir. Düzenli olarak gözlük takmak sonucunda hipermetrop hastalığı tedavi edilmektedir. Hipermetrop hastalığı tedavisinde gözlük tedavisinin ne kadar süre kullanılması gerektiği doktor tarafından belirlenir.

2) Lazer Tedavisi
Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde lazer ile birlikte de tedavi yapılır. Lazer ile gözün içyapısı iyileştirilir. Bu şekilde hipermetroba neden olan göz kusurları lazer ile birlikte tedavi edilmiş olur. Lazer tedavisi en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasındadır.

Hipermetrop tedavisi, VeniVidi Göz Merkezleri’nde uygun hasta için uygun tedavi yöntemleriyle, alanında uzman göz doktorları tarafından yapılmaktadır.