Hibe Kredi Nedir?

TAKİP ET

Bir çok sektör için yaşamış olduğumuz ülkede hibe imkanı tanınmaktadır. Hibe Kredi genel olarak bakıldığında her iş imkanı için alınabilir bir kredi çeşididir.

Fakat en fazla kümes hayvancılığı, büyük baş hayvancılık ve küçük baş hayvancılık için hibe kredisi alımı tercih edilmektedir. KOBİ ile veya girişimcilik kapsamında iş yapmak isteyen vatandaşlar devletin tanımış olduğu bu haktan yararlanabilir.

Aslında hibe karşılıksız vermek anlamına gelen bir kelimedir. Devlete bağlı olan kurumlar tarafından verildiği için ülkemizde de bu kredinin ismi hibe konulmuştur. Hibe Kredisini KOSKEB, DKDY ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumlar vermektedir. Hibe kredisi; Bitki örtüsüne yönelik gerekli yatırımlar, arıcılık, mantarcılık, balık üretim çiftliği, kırsal turizm yatırımları ve kırsal alanlarda kurulacak tüm hayvancılığı kapsamaktadır.

Hibe Başvurusu İçin Şartlar

Devletin genellikle kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık işine başlayabilmek için yüklü miktarda bir sermayeye gereksinim duyan girişimlere vermiş olduğu hibe kredisi başvurusu için çok da fazla bir şart aranmamaktadır. Sadece şartlar arasında en çok dikkat çeken hibe kredisi almak isteyen kişinin iş hakkında daha önceden bilgisi olup olmaması ve bu iş için kendisine tanımış olduğu diğer şartlar önemlidir. Her kredi alımında olduğu gibi bankaların kredi alacak olan kişilerin kredi notunu araştırması ve bu notun iyi derecede olması şartı da bulunmaktadır.

Limit her zaman geriye ödemeler ile alakalı olarak hibe kredisine başvuran kişilere sunulmaktadır. Hibe kredisi  alacak olan kişilerde yaş sınırları normal kredi alımındaki gibi hesap edilmektedir. Son zamanlarda hibe kredisi alarak kendisine hayvancılık ve tarım üzerine iş kurarak hem çevresine faydalı organik sebze meyve ve hayvan yetiştiriciliği yapan hem de kendi bütçesine büyük oranda katkıda bulunan kişilerin sayısı bir hayli artmıştır.

Tarım ile uğraşacak olan kişilerin aslında hibe kredisi almak için kırsal alanlarda ikamet etmesine gerek yoktur. Çok küçük şehre yakın olan çiftlikler ve tarım alanları için de devlet tarafından tam olarak şartlara uymuş olan kişilere hibe kredisi alabilme hakkı verilmektedir.