Halk Bankası kumpasının sebebi ortaya çıktı

TAKİP ET

İran'ın nükleer programı bahane edilerek Amerika Birleşik Devletlerinin baskısıyla uygulanan ambargo nedeniyle İran'ın başka ülkelerle yapacağı ticaret engellenirken ABD, İran ile banka işlemleri yapmak üzere çalışma başlattı.

İran’ın nükleer programı bahane gösterilerek İran ile İslam ülkeleri ve diğer ülkeler arasında yapılacak ticaret engellenmişti. Geçtiğimiz yıl ise İran ile banka işlemlerini devam ettiren Halk Bankasına Paralel Yapı kumpas kurmuştu. Paralel yapı eliyle Halk Bankasına kumpas kuran ABD’nin, İran ile banka işlerine girmek istediği ortaya çıktı.

Nükleer müzakerelerde, ABD’nin İran’dan yapmasını istediği bir çok talebi olmuştu. Nükleer Müzakerelerde ABD’nin İran’dan “İran ile ABD mali organları arasında direkt banka hattı kurulmasını”talep ettiği ortaya çıktı.

Al-Monitore sitesi konuyla ilgili yayınladığı analiz haberde, “ABD’nin nükleer müzakerelerde İran’dan bazı avantajlar talep ettiği, bu taleplerin içerisinde İran ile ABD mali organları arasında direkt banka hattı kurulmasının da bulunduğunu” yazdı.

Nükleer müzakereleri yakından takip eden ve ismini vermek istemeyen Amerikalı eski bir baş diplomata ulaşan Al-Monitore sitesi, eski baş diplomatın; “ABD ile İran arasında direkt banka hattı kurulması projesi İran ile 5+1 Grubu’nun müzakere masasında bulunduğunu” söylediğini aktardı. Müzakerelerde bulunan İranlı bir temsilciye de ulaşan Al-Monitore sitesi, İranlı diplomatın, ‘konuyla ilgili bir açıklama yapmayacağını’ söylediğini belirtti.

ABD’nin İran ile direkt banka hattı kurmak istemesi ve nükleer müzakerelerde bizzat bunu talep etmesinin gündeme gelmesi üzerine ABD Maliye Bakanlığı bir açıklama yapmasa da, İran- ABD Konseyi (NIAC) üyelerinden Tyler Cullis, böyle ekonomik bir kanal oluşturulmasının birden çok olumlu yansımasının olacağını belirterek, “ABD’nin İran ile direkt banka hattı kurmak istemesi ve bunu nükleer müzakerelerde bizzat talep etmesi hususunda bazı şeyler duyduk. Anlaşılan o ki bu proje incelenmekte ve müzakere edilmekte” şeklinde konuştu.

Haber: Ramazan Bursa / Tahran