Gürgen Köylüler, derelerindeki hukuksuz HES'i yargıya taşıdı

TAKİP ET

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde yaşayan vatandaşlar, köy deresi üzerinde yürütülen HES çalışmalarını yargıya taşıdı.

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde, "yol yapıyoruz" denilerek dere üzerinde başlatılan HES inşaatı çalışmalarının hukuksuz bir şekilde sürdüğünü ifade eden Gürgen köylüleri yargıya başvurdu.

Rize Adliyesi önünde toplanan Gürgen köylülerine Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Güneysu Çevre Platformu, Derelerin Kardeşliği Platformu, CHP İl Teşkilatı, İHD temsilcileri ile yaşam savunucusu bir grup destek verdi.

Rize Adliyesi önünde bir araya gelen Gürgen köylüleri adına açıklama yapan Avukat Remzi Kazmaz, HES çalışmalarının durdurulması için Rize Adliyesi İdare Mahkemesine başvurduklarını açıkladı.

Yasalara aykırı çalışmalar devam ediyor

Kazmaz yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, “Gürgen Deresi üzerinde yapımı devam eden HES inşaatı, haksız, hukuksuz ve yasaya uygun olmayan bir şekilde sürdürülüyor. Köylüler geçtiğimiz günlerde buradaki iş makinelerinin çalışmalarını durdurdu ancak şirket yasalara aykırı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü görüyoruz” dedi.

Köyde yapılan çalışmaların hukuki hiçbir dayanağının olmadığını, yasaların açıkça yok sayıldığını vurgulayan Kazmaz; “Bu HES projesi hayata geçince Gürgen köylüleri yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalacaklar. Bugünden derenin yatağı değişmiş, köylülerin tapulu arazileri gasp edilmiş. Yasa tanımaz, kanun tanımaz bir şekilde şirket çalışmalarını devam ettiriyor. Daha önce Rize idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının olduğu bir yerde yeniden köylüleri bilgilendirmeden yol yapıyoruz yalanıyla boruların döşenmesiyle ortaya çıkan HES projesi gerçeği sonucu köylüler yaşanan felaketi ancak görebildiler." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hemşehrilerinden çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Kazmaz, "Cumhurbaşkanımızın Baba ocağının köyünde Gürgen deresi yasalara aykırı bir şekilde yok ediliyor. Bu dereden Güneysu ilçesine su verileceği söyleniyor. Peki, HES projesi bitince suyu nereden bulacaksınız? Artık Gürgen deresinde su kalmayacak, Gürgen köyü yok ediliyor. Köyüne bundan böyle 2 sene daha gelebilirsin 2 yıl sonra buraya gelemeyeceksiniz çünkü köy ortada olmayacak; yok ediliyor. Sesimizi duyun sayın Cumhurbaşkanım, sizleri de yanıltıyorlar gerçek dışı bilgiler veriyorlar. Gelin siz ilgili bakanlığın uzmanlarını gönderin köyünüze onlar baksın onlar karar versin ondan sonra yapılması gerekenler yapılsın” diye seslendi.

"Böyle hizmet olmaz olsun"

Köylüler adına açıklama yapan Hüseyin Ayhan, Rize dışında yaşamını sürdüren köy sakinlerinin olduğunu ve onların mesajlarını iletmek istediğini söyleyerek, "Bizlere sitem ediyorlar. Size bıraktığımız köyümüzü geri istiyoruz, size bıraktığımız haliyle köyümüzü bekleyemediniz, talan ettirdiniz diyorlar. Onlara karşı mahçubuz ve biz de köyümüzü geri istiyoruz. Böyle hizmet olmaz olsun." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES mahkeyeme taşınıyor

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES yapımına tepki

Güneysu'da mahkeme kararına rağmen HES'e devam

Güneysu'da çalışan HES makinesi kazdığı kuyuya düştü