Gürgen Deresindeki hukuksuz HES yapımına tepki

TAKİP ET

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Köyü deresi üzerinde yapılmaya çalışılan HES projesine tepki gösteren köy sakinleri eylem yaptı.

Rize'nin Güneysu İlçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde Mahkeme kararına rağmen çalışmaları devam eden HES projesine tepki gösteren vatandaşlar yürüyüş düzenledi.

Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Güneysu Çevre Platformu önderliğinde gerçekleştirilen eylemde vatandaşlar Alicik Mahallesinde bir araya gelerek seslerini duyurdu.

Burada bir basın açıklaması yapan Dernek Sözcüsü Zafer Kalender, "Gürgen Köylüler olarak atalarımızdan, dedelerimizden bize miras kalan bu cennet vatan köşesini korumak ve bu mirası çocuklarımıza aktarmak mecburiyetindeyiz. Bu dereler, suyumuzu 50 yıl boyunca hortumlayacak HES firmalarının insiyatifine bırakılamaz." dedi.

Yasalar ve ahlak kuralları hiçe sayılıyor

2008 yılından bu yana dereleri üzerinde yapılmak istenen HES'lere karşı bir mücadele içinde olduklarını belirten Kalender, "2010 yılında Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde BARO ENERJİ tarafından projelendirilen Alicik HES projesine ait Çed Raporu ve İPEK YOLU ENERJİ tarafından projelendirilen Kale HES Projesine ait Çed Raporu Bilir Kişi incelemesi sonucunda hazırlanan raporlar doğrultusunda Rize idare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ancak şu anda aynı dere üzerinde BARO ENERJİ tarafından bir Hes çalışması yürütülmektedir. Alicik HES projesinin aciliyeti her ne ise, yasalar ve ahlak kuralları adeta hiçe sayılarak bu çalışmalar yürütülmektedir." dedi.

Yol denildi, HES çıktı

Hes borusu döşenmeye başlayana kadar vatandaşlara, "size yol yapıyoruz" denildiğini ancak daha sonra HES projesinin yapıldığı ortaya çıkarak vatandaşların kandırıldığını ifade eden Kalender şöyle konuştu; "Şimdi halkı bu şekilde kandıranlara soruyorum: Burada yol mu yapılıyor yoksa Hes mi? Eğer dediğiniz gibi yol yapılıyorsa, bu borular neyin nesi, bu boruları ne yapacaksınız?"

HES yapımı ile ilgili hiçbir tanıtım veya bilgilendirme toplantısı yapılmadan, hukuksuz ve kaçak bir şekilde derelerinin üzerinde HES çalışması yapıldığını belirten Kalender, "Mahkeme kararları hiçe sayılarak, Bilir Kişi incelemesindeki hassasiyetler görmezden gelinerek, vatandaşların onayı alınmadan bu çalışmalar devam etmektedir. Projenin neyi, nereyi kapsadığı, nasıl yapılacağı hakkında hiçbir bilgi-belge yoktur. Tamamen yasa dışı, hukuksuz bir çalışma yapılarak suç işlenmektedir. Bu işlerin bir süreci vardır. Bu prosedüre uyulmadan adeta yangından mal kaçırırcasına bir telaşla oldu-bittiye getirilmek isteniyor." dedi.

Pulluk alabalık türü tamamen yok olacak

Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan derede, HES yapılması durumunda derenin bataklığa dönüşeceği, iklim değişikliğine sebep olacağı ve köydeki yaşamın olumsuz etkileneceği yönünde endişelerinin olduğunu belirten Kalender, "Derelerimizle özdeşleşen kırmızı pullu alabalık neslinin her geçen gün azaldığını düşünürsek, zamanla Gürgen deresinde bu balık türü tamamen yok olacaktır. Bu düşünceler, 2010 yılında aynı dere üzerinde planlanan Alicik HES Projesine açılan davada bilir kişi raporlarında da yer almaktadır." diyerek, aynı zamanda dere üzerinde 4 değirmenin bulunduğunu ve bu değirmenlerin de çalışamaz duruma geleceğini ifade etti.

Derelerinin, Gürgen HES ve Kale HES arasında çok sınırlı bir alanda nefes aldığını belirten Kalender, "Bu dere, Handüzü Yaylası Turizm Bölgesi yolu üzerindedir. Bu bölgede turizmin her geçen gün geliştiğini düşünürsek, zamanla bu dere üzerinde alabalık çiftlikleri ve dinlenme tesisleri HES projesinin yapılması durumunda hayata geçemeyecektir. Böylece bölge turizmi ve dolayısıyla da bölge ekonomisi bu durumdan zarar görecektir." dedi.

İptal edilen proje tamamen değiştirilmiş

Kalender, 2010 yılında kapsamlı bir Bilir Kişi incelemesi sonucunda tutulan raporda, Gürgen deresi üzerinde HES yapılması durumunda adeta bir çevre felaketi oluşacağının ifade edildiğini ve Rize İdare Mahkemesi'nin de bu rapora dayanarak projeyi iptal ettiğini hatırlatarak, "Simdi ne değişti de, üstelik Çed Raporu sürecine uyulmadan böyle bir projeye izin verildi? 2010 yılında Çed raporunu iptal ettirdiğimiz proje tamamen değiştirilmiş, Alicik1 ve Alicik 2 Regulatörleri, dere kenarında yapılan ve derenin her iki tarafını bir kale gibi ikiye ayıran metrelerce yükseklikteki perde betonun arkasından devam etmektedir. Boru geçişine izin verilmeyen yerlerden araziler dolaşılmak suretiyle projede değişikliği yapılmıştır. Bu değişiklik sonucunda, duvar derenin akış yönünü değiştirerek bazı evleri riskli duruma getirmiştir." dedi.

Hukuksuz ve kaçak olarak yürütülen HES çalışmaların çevreye ve insan ilişkilerine daha fazla zarar vermeden bir an önce durdurulmasını istediklerini belirten Kalender, haklarını ilgili mahkemelerde sonuna kadar arayacaklarını vurguladı.

İlgili Haber

Güneysu'da mahkeme kararına rağmen HES'e devam