Günü kurtarmak için geleceğe ihanet edilmemeli!

TAKİP ET

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, sahilde yapılması planlanan Rize Şehir Hastanesi yeri için tepkilerini dile getirdiler.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl başkanı Saltuk Deniz, yaptığı yazılı açıklamada Rize’de yeni bir hastanenin yapılmasını desteklediklerini ifade ederek, “Hatta Rize’mize Kadın Doğum Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Rehabilitasyon Merkezleri, salgın ve diğer uzmanlıklar içeren hastaneler açılsın. Her ilçemizde hastaneler olsun, köylerimizdeki sağlık ocakları da yeniden faaliyete geçsin. Tek bir Rizeli sağlık hizmetlerinden mağdur olmasın. Ancak hiçbir hastane inşaatı denizin içine yapılmasın. Yeni dolgu alanları oluşturarak yapılacak tüm çalışmalara karşı çıkıyoruz” dedi.

Bugün yapılan yatırımlar Rize'nin yarınını belirleyecektir

"Rize’mize kalıcı çözümlü, bilimsel temelli, torunlarımızın başına bela olmayacak yatırımlar yapılmalıdır." diyen İl Başkanı Deniz, günü kurtararak geleceğe ihanet edilmemesi gerektiğini belirterek, "Rize'de yapılmak istenen her çalışmada ilk akla gelen yer olarak denizi görmek, denizi doldurularak inşaat yapmak kabul edebileceğimiz bir anlayış değildir. Rize'den seçilmiş olmasına rağmen memleketine arada sırada gelen Rize Milletvekilinin, Rize halkına sormadan aldığı hastane inşaatı kararı kabul edilemez. Bugün Rize'ye yapılacak yatırımlar Rize'nin yarınını belirleyecektir. Plansız programsız bir şekilde Rize'nin geleceği rant uğruna karartılamaz. Gelecek nesillere nasıl bir Rize bırakacağımıza bugünden karar vermeliyiz. Denizi yok etmek isteyen, Rizelinin denizle bağını koparmak isteyen çalışmalara evet demeyeceğiz. İçinde bilimsel öneriler bulunmayan, bilim insanlarıyla yapılmayan hiçbir öneriyi de kabul etmeyeceğiz.” dedi.

MAHMUTOĞLU: MERKEZDEN ALINAN KARARLAR BİREBİR UYGULANIYOR

Rize'nin dayatma bir projeyi hak etmediğini söyleyen Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ise, yaptığı açıklamada, "Şehrimizde genel planlamayı etkileyecek bu tarz projelerde maalesef hem yer hem planlama anlamında tek alternatifli çözüm odaklı sonuca varma düşüncesi son dönemde aşırı ön plana çıkmış durumdadır. Oda olarak ilimize yapılacak tüm projelerde ve kazanımlarda bu zamana kadar ilgili kurumlarla destek içinde çalıştık. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bu süreçlerde konunun ilgilileriyle birebir veya ilgililerin katıldığı genel görüşmelerde bu konu üzerindeki hassasiyetler defaatle belirtilmesine rağmen maalesef olumlu yönde bir katkının yapılamadığı ve merkezden alınan kararların birebir uygulamaya geçirildiği görülmektedir." dedi.

Dayatma projeler günü kurtarır

Projelerin yerleri ve genel planlama alanındaki avantaj ve dezavantajları şehir ve bölge plancılarının ilgi alanına girdiğini belirten Mahmutoğlu, "Mimarlar Odası olarak bizlerin eleştirel yaklaştığı husus, şehre uzun yıllar hizmet edecek bu tarz projelerde yarışma yapılması bir yana merkezdeki ilgili kurumlar tarafından bir adet projenin kamuoyunun önüne koyulması ve bunun uygulamasına dönük baskının oluşturulmasıdır. Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi, Şehir Hastanesi Projesi gibi uygulamalarda tek proje üzerinden bir dayatma ile start vermek belki günü kurtaracaktır ama uzun vadede şehrin yaşanılabilirlik yüzdesini düşüreceğinden göçlere ve yaşayanların kalitesiz hizmet standartına mecbur kalmasına neden olacaktır.” dedi.

İlgili Haber

Rize Şehir Hastanesi'nin yeri tepki çekti