Güneysu'daki HES'in hukuksuzluğunu CİMER de onayladı

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından vatandaşların şikayetlerine karşı verilen cevapta Alicik 1-2 HES projesinin yönetmeliğe aykırı olduğu ortaya çıkmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın babaocağı olan Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde hukusuz şekilde yapılmaya çalışılan HES projesiyle ilgili vatandaşların yoğun şekilde şikayetlerini ilettiği Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nden (CİMER) HES projesinin hukuksuz olduğuna dair yanıt geldi.

Trabzon'da bulunan DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından CİMER'e yapılan şikayete verilen cevapta, "Alicik 1-2 HES Projeiyle ilgili olarak arazide yapılan incelemede Baro Elektrik Üretim A.Ş. tarafından bölge müdürlüğümüzdeki izin sürecini tamamlamadan, inşaat çalışmalarına başlandığı tespit edilmiş olup Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğine göre işlem tesis edilmektedir" denildi.

Baro Enerji'ye idari para cezası

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından CİMER'e verilen cevapta, "Bölge müdürlüğümüzce proje sahasında yapılan incelemelerde yer teslimi yapılmadan cebri boru imalat çalışmalarına başlanıldığı tespit edilmiş olup, 6200 sayılı Kanun ve Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili maddesi kapsamında şirkete idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca gerekli tüm yasal izinler alınıncaya kadar her türlü güvenlik önlemi alınarak sahadaki projeye ait çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği şirkete bildirilmiştir." denildi.

Konuyla ilgili olarak Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Söz konusu Hes'in kaçak, hukuksuz olduğunu sürekli söylüyorduk. Bu konuda dernek üyelerimizin Cimer'e yaptığı başvurular değerlendirildi ve en üst düzeyde bu hukuksuz çalışmalara dur denildi. Artık bunu da dikkate almazlarsa gerçekten tuz kokmuştur" denildi.

Şirket suç üstü yakalandı

Yaklaşık altı aydır vatandaşların "yol yapıyoruz" bahanesiyle kandırıldığının hatırlatıldığı açıklamada şunlar dile getirildi; "HES olduğu ortaya çıkınca llgili şirket ölçüsüz, hukuksuz çalışmalarına devam etmek istedil. İzinsiz, kaçak, eksik ÇED raporuyla... Biz de bu durumu yargıya taşımıştık. Ancak ilgili kurumların bir türlü bu kaçak çalışmaları durdurma yönünde tedbir alamaması sonucu Cimer'e konuyu ilettik ve gelen cevapta, bu yasal olmayan çalışmalar neticesinde şirkete idari para cezası kesildiği ve çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği şirkete bildirildi. Şirket suç üstü yakalanmıştır. Artık hiçbir bahanesi yoktur ve çalışmalarını derhal durdurmalıdır. Zaten en üst düzeyde verilen talimat da bu yöndedir. Konunun takipçisi olacağız ve inşaat alanında herhangi bir çalışma yapılması durumunda  ilgili kurumlara ve kolluk kuvvetlerine de bildirerek gerekli işlemlerin derhal yapılmasını isteyeceğiz. Şimdi burada sadece şirket değil, bu hukuksuz çalışmalara göz yumanlar da sorumludur ve adalet karşısında hesap vermek mecburiyetindedirler.”

İlgili Haberler

Güneysu'daki HES projesinin iptali için imza kampanyası

Gürgen Deresinde HES'e karşı nöbete devam

Güneysu'daki HES değil, resmen doğa katliamı!

Güneysu'da vatandaşın tepkisi HES çalışmalarını durdurdu

Gürgen Köylüler derelerindeki hukuksuz HES'i yargıya taşıdı

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES mahkeyeme taşınıyor

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES yapımına tepki

Güneysu'da mahkeme kararına rağmen HES'e devam

Güneysu'da çalışan HES makinesi kazdığı kuyuya düştü