Güneysu'da HES yüzünden köylüler gözaltına alındı

TAKİP ET

Rizenin Güneysu ilçesinde CİMER'e rağmen yapılmaya devam eden HES çalışmalarına engel olmak isteyen köylüler Jandarma tarafından gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın babaocağı olan Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde Baro Enerji tarafından "Yol yapıyoruz" denilerek çalışmalara başlanan ancak daha sonra HES inşaatı olduğu anlaşılan çalışmalar, köylülerin konuyu mahkemeye taşımasına ve geçtiğimiz günlerde CİMER tarafından DSİ 22. Bölge Müdürlüğü'nün "İzinsiz" olduğu gerekçesiyle durdurulmasına karar verildiğini açıklamasına rağmen devam ediyor.

Hukuğa aykırı şekilde başlatılan HES çalışmalarına Gürgen Köyü sakinleri günlerce engel olmaya çalışmış, konuyu mahkemeye taşımış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilmek üzere imza kampanyası başlatmıştı.

Vatandaşların şikayet mesajlarına karşılık Trabzon'da bulunan DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından CİMER'e yapılan şikayete verilen cevapta, "Alicik 1-2 HES Projeiyle ilgili olarak arazide yapılan incelemede Baro Elektrik Üretim A.Ş. tarafından bölge müdürlüğümüzdeki izin sürecini tamamlamadan, inşaat çalışmalarına başlandığı tespit edilmiş olup Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğine göre işlem tesis edilmektedir" denilmiş ve çalışmaların durdurulduğu, firmaya da cezai işlem uygulandığı vurgulanmıştı.

Yaklaşık 1 hafta çalışmaların durduğu Gürgen Deresinde Baro Enerji'ye ait personel bugünden itibaren yeniden çalışmalarına başlarken, vatandaşların engel olma girişimleri ise Jandarmanın engeline takıldı. Jandarma ekipleri köylüleri gözaltına alarak komutanlığa götürdü ve ifadelerinin ardından serbest bıraktı.

"7 aydır alınamayan izin 2 günde nasıl alındı?"

Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Yedi aydır kaçak, hukuksuz çalışan ve Cimer tarafindan da tescillenen bu usulsüzlük karşısında şirket hukuksuzluklarına devam ediyor. Yedi aydır alamadıkları izinleri, iki günde aldık diyerek vatandaşı kandırmaya devam ediyorlar." denildi.

Cimer ve DSİ Bölge Müdurlüğü tarafindan firmanın çalışma izninin olmadığı ve yer tesliminin yapılmadığının belirtildiğinin hatırlatıldığı açıklama şöyle tamamlandı; "Yer ölçümleri, tespiti ve tesliminin yapılabilmesi dahil tüm izinlerin alınması altı ay sürmesi gerekirken iki günde bu hukuksuz izinleri kim, nasıl verdi? Demek ki belli güçleri arkasına alan şirket, hukuksuz işlerine devam etmek istiyor. Uyduruk iki satır yazıyla tekrar çalışmalara başlayan şirkete vatandaşlar anında müdahale etmiş ve çalışmaları durdurmuştur. Ancak daha sonra jandarmanin vatandaslara müdahale etmesi ve bazı vatandaşların gözaltına alınması oldukça manidardır. Artık şunu ilgili kurumlar ve şirket bilmelidir ki, mahkeme sonucuna kadar burada hiçbir çalışmaya izin verilmeyecektir."

İlgili Haberler

Güneysu'daki HES'in hukuksuzluğunu CİMER de onayladı

Güneysu'daki HES projesinin iptali için imza kampanyası

Gürgen Deresinde HES'e karşı nöbete devam

Güneysu'daki HES değil, resmen doğa katliamı!

Güneysu'da vatandaşın tepkisi HES çalışmalarını durdurdu

Gürgen Köylüler derelerindeki hukuksuz HES'i yargıya taşıdı

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES mahkeyeme taşınıyor

Gürgen Deresindeki hukuksuz HES yapımına tepki

Güneysu'da mahkeme kararına rağmen HES'e devam

Güneysu'da çalışan HES makinesi kazdığı kuyuya düştü