Genç Avukatlardan Rize Barosu yönetimine tepki

TAKİP ET

Rize Genç Avukatlar Meclisi üyeleri, stajyer avukatların meclis seçimleri dışında tutulması kararına tepki göstererek, seçimlere müdahale etmeye çalışan Rize Barosu yönetiminin, gençlerin iradesini yok saydığını açıkladılar.

Rize Genç Avukatlar Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 12 Ocak 2019 tarihinde yapılması planlanan Meclis Seçimine Rize Barosu Yönetimi tarafından mücadele edilerek seçim tarihinin keyfi şekilde değiştirildiği ve seçimde oy kullanma hakkı bulunan stajyer avukatların meclis dışında tutulması kararı alarak kötü niyet gösterildiği ifade edildi.

Rize Genç Avukatlar Meclisi’nin 28 Kasım 2017 tarihinde Rize Barosu bünyesinde kurulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Ümit Peçe Başkanlığındaki mevcut Rize barosu Yönetiminin 27 Aralık 2018 tarihinde aldığı ve stajyer avukatları Genç Avukatlar Meclisi dışında tutan yönerge değişikliği kararı ile Genç Avukatlar Meclisi müessesinin pasivize edildiği ve genç avukatların iradesine pranga vurulduğu belirtildi.

Baro içi demokrasi zedelendi

Halen görevini sürdürmekte olan Genç Avukatlar Meclisi yönetim kurulunun, genç avukatların sorunlarına odaklanan ve her zaman hukukun üstünlüğünü savunarak çalışmalar yürüttüğünün ifade edildiği açıklamada, “Maalesef ki gelinen bu süreçte, baro başkanı ve yönetim kurulu seçim sürecinin adilane ve demokrasi şöleni halinde geçmesini sağlaması gerekirken, seçime doğrudan müdahil olmuş, çeşitli ithamlarla genç avukatları kendi meşruiyetlerine bir tehlike olarak addetme yanılgısına düşerek baro içi demokrasiyi zedelemiştir” denildi.

12 gün kala keyfi müdahale

Genç Avukatlar Meclisi yönetim kurulu tarafından 10 Ekim 2018 tarihinde seçim takviminin belirlendiğini ve 12 Ocak 2019 tarihinde yeni yönetim kurulu belirlenmesi amacıyla seçim yapılmasının karara bağlandığının ifade edildiği açıklamada, “Hukuk mantığı ile bağdaşmayan bir şekilde Rize Barosu yönetim kurulu seçimlere yalnızca 12 gün kala keyfi olarak seçim tarihinde değişikliğe gitmiş ve daha da önemlisi baromuzun üyesi olan ve Genç Avukatlar Meclisinin yegane amacı olan stajyer avukat meslektaşlarımızın iradeleri ülkemizde diğer meclislere bakıldığında olumsuz bir emsal teşkil edecek şekilde ellerinden alınmıştır” denildi.

Kötü niyetin bir göstergesi

Genç avukatlar meclislerinin var oluş amacının mesleğe yeni adım atmış gençlerin sorunlarını irdelemek, gündeme getirmek ve çözüm üretmek olduğunun belirtildiği açıklamada, “Stajyer avukatların genç avukatlar meclisi dışında tutulmaya çalışılması yalnızca kötü niyetin bir göstergesi olduğu aşikardır. Türkiye’deki hiçbir baroda yer almayan ve yer alması dahi düşünülemeyen işbu karar ile gençlerin iradesi yok sayılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Baro tarihine kara bir leke

Artık şartlar dahilinde demokratik ve adil bir seçim ortamının bulunmadığını ifade eden Rize Genç Avukatlar Meclisi Yönetim Kurulu üyeleri açıklamalarını şöyle tamamladı: “Genç meslektaşlarımızın iradesinin baltalandığı bu ortamda, vesayet ve baskı altında, genç meslektaşlarımıza yönelik sağlıklı bir yönetim sergilenemeyeceği ortadır. Hür iradelerin seçimiyle değil, atamayla oluşturulmak istenen Genç Avukatlar Meclisi’nin yönetimine aday olmak yerine, dayatmalara karşı olduğumuzu bildirir, seçilecek meclisi ve baromuz tarihine kara bir leke süren bu kararı tanımayacağımızı fikri hür vicdanı hür tüm genç meslektaşlarımıza ilan ederiz. Unutulmamalıdır ki bugün iradesi hiçe sayılan stajyer meslektaşlarımız yarın alınan bu anti-demokratik kararı değiştirecek kudrette olacaktır.”