Freze Çalışma Prensibi

TAKİP ET

Bulunulan zamanda özellikle metallerden üretim gerçekleştirilen her firmada frezeye rastlamak mümkündür.

Sanayi alanında talaşlı imalatta kullanılmak amacıyla tercih edilen bir çeşit takım tezgâhı olarak nitelendirilen freze çalışma prensibi olarak da oldukça önemli işlevler barındırır. Kendi ekseni çevresinde bir dönme hareketi gerçekleştirerek bir kesici takım vasıtası ile iş parçasından talaş kaldırılması şekillendirme yapan makinelerdir. Bulunulan zamanda özellikle metallerden üretim gerçekleştirilen her firmada frezeye rastlamak mümkündür.

Yeni teknolojiler yardımıyla artık frezeler ile birlikte bilgisayarlar ve özel bilgisayar programları (CAD-CAM) aracılığıyla bütünüyle otomatik şekilde imalat yapılabilmesi söz konusudur. Frezeleme ise kesme hareketi takımın kendi çevresinde dönüş hareketi yapması ve parçanın ilerleme hareketi sağlaması ile gerçekleşen bir uygulamadır. Frezeleme takım etrafındaki dişler yardımı ile gerçekleşir.

Freze Özellikleri

Etkin bir şekillendirme olanağı sunan bir tasarıma sahip olan freze, farkı modeller altında tercih edilir. Bu durum amaca bağlı şekilde değişkenlik gösterir ve farklı alanlarda farklı ürünler şeklinde değerlendirilir. Özellikle endüstriyel alanları söz konusu olduğunda, verilecek olan şekil konusunda frezeleme işleminden yararlanılır.

Endüstriyel anlamda talaşlı üretim söz konusu olduğu zaman kullanılacak olan tezgah takımına freze denir. Bir çeşit takım tezgahı olmasıyla birlikte, özel bir yapıya sahip tasarımı da bulunur. Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici söz konusudur ve bu yapı altında kullanılır. Ancak kullanılacak olan alana uygun biçimde değişik tasarımlar üzerinden de ürünlere sahip olduğunu dile getirmek söz konusudur.

Freze ve Gazaltı Kaynak Makinası Kullanımı

Kaynak için gerekli ısının, tükenen bir elektrot ile iş parçası içinde meydana gelen ark yardımıyla ortaya çıktığı bir ark kaynak yolu ise gazaltı kaynak makinası denir. Gaz, kaynak bölgesini eksiksiz olarak koruyabilmelidir. Aksi takdirde oldukça küçük bir hava girişi olduğunda bile kaynak metalinde hataya sebebiyet verir. Genel itibariyle talaşları kaldırmak sureti ile şekil vermek amacı ile freze kullanılır.

Döner merkezli kesici yapısı ile şekil verilecek ürünün etkin bir şekilde ortaya çıkmasına imkân sağlar. Endüstriyel alanda farklı ürünlerin hazırlanması konusunda bir hayli önemli bir yapıya sahiptir. Talaş kaldırmak sureti ile döner kesici üzerinden istenen şekil elde etmek mümkündür. Daha detaylı bilgi almak için https://www.sanayiden.com/frezeler adresini ziyaret edebilirsiniz.