Fındıklı'da "Kayyum Rektör İstemiyoruz" eylemi

TAKİP ET

Fındıklı Gençlik Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi'ne Prof. Melih Bulu'nun atanmasıyla yurt genelinde başlatılan "Boğaziçi Üniversitesine Kayyum rektör istemiyoruz" eylemlerine destek verdi.

Fındıklı Gençlik Meclisi üyeleri tarafından İlçe Belediye Binası önünde yaılan eylemde Üniversitelerin siyasetten uzak ve bağımsız olması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, 1 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete ilanı ile Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversiteye Cumhurbaşkanı tarafından rektör ataması yapıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nde yaptığı konuşmasında “İnşallah 2021 yılı milletimize söz verdiğimiz gibi demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır” vurgusunun hemen ardından üniversitelerin gözünü yılın ilk gününe atanmış bir kayyum ile açtığı belirtilerek, "Özellikle son beş yıldan bu yana üniversitelere seçimle gelen rektörler tanınmayarak, üniversitelerdeki demokratik seçim süreçleri baltalanarak, öğrenci kulüplerinin faaliyetleri engellenerek üniversiteler boyunduruk altına alınmaya çalışılıyor. Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör ataması, demokrasinin en ufak kalıntılarını bile ortadan kaldırmaya yönelik bir tutumdur” denildi.

Fındıklı Gençlik Meclisinin açıklamasında, “Üniversitelerde demokrasinin son kırıntılarının da süpürülmesi, bilginin ticarileştirilmesi, üniversite ve sermaye iş birliğinin sıkılaştırılması, girişimciliğin bilim ile aynı kefeye konduğu bir üniversite anlayışının örgütlenmesidir. Melih Bulu da bu planın Boğaziçi tarafıdır! Sorun isimlerden ve dinlediği müziklerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversite bileşenlerinin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle üniversitelerimizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz." dedi.

Fındıklı Gençlik Meclisi tarafından yapılan açıklamada, Kayyum rektöre tepki gösteren arkadaşlarının yanlarında oldukları vurgulanarak, rektörlerin seçimle belirlenmesi taleplerini yinelediler.