Feritiko'da arpa boyumuz ve Rasim Çelik

TAKİP ET

Facebook, 2010 24 Ocağında Lütfü Kırdar’da Emitt Fuarında çekilmiş bir fotoğrafımızı  (Rasim Çelik, S. Bakır, Cemil İpekçi, H. Albayrak) anımsatınca bende fotoğrafı paylaştım. www.rizeninsesi.net'in acar editörü Mehmet Uzun da geçen yıl yeniden yayımlanan feretikoya dair eski bir makalemi anında fotoğrafın altına linkledi.

Uzun, konuyu tüm açılardan işlemişim. Konuya ilginiz var ise okumanızı öneririm. Ama fotoğrafta yer alan halen Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü görevini başarıyla yürüten Rasim Çelik dostumuzdan hareketle kısa bir bölümünü yine de burada paylaşmak istiyorum.

Facebook anımsatınca yukardaki fotoğrafı paylaştım. www.rizeninsesi.net in acar editörü Mehmet Uzun da geçen yıl yeniden yayımlanan feretikoya dair eski bir makalemi anında fotoğrafın altına linkledi.

Okudum bir çırpıda. Uzun konuya ilginiz var ise okumanızı öneririm. Ama fotoğrafta yer alan halen Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü görevini başarıyla yürüten Rasim Çelik dostumuzdan hareketle kısa bir bölümünü yine de burada paylaşmak istiyorum.

“Arpa Boyundan Adım Adım Feretikoya” makalemde özetle demişim ki; 

“Rize Merkez ve İyidere Halk Eğitim Merkezlerinin, İyidere Belediyesinin ve özellikle Sayın Rasim Çelik’in Rize Bezinin Rize adına geliştirilmesi konusundaki gayretlerini, emeklerini takdir etmemek mümkün değil. …. Elbette üretim ve tezgahlar istihdam yaratması açısından çok önemli ama bu tezgahların faal olabilmesi için asıl yatırım, üretimin pazarlanmasına gerekiyor. Zaten o gece de, Rasim Çelik hoca, doğru bir yaklaşımla “Tezgah tamamda, asıl iş satacak organizasyonu yapmak” demişti.

Ancak bunca emek ve kamudan aktarılan kaynak profesyonelce adımlar atılmaması nedeniyle kalıcı, çözüme temelden katkı sağlayıcı sonuçlar doğurmaktan uzaktır. Konu bir Halk Eğitim Müdürlüğü aktivitesinden, ev kadınına beceri kazandırmadan öteye geçmiştir. Halk Eğitim camiası bu aşamaya kadar Rize Bezi kültürünün yeniden canlanması, gündemimizde yerini alması, dokuma ustalarının yetişmesi açısından işlevini tamamlamış, sıra şimdi endüstriyel boyuttaki adımların atılmasına gelmiştir. Gelmiştir ama özel sektör ruhuna uygun olarak net kazancı görene kadar konuya yatırımcı olmayacağından kamunun belli bir süre daha yönlendirici olarak işin içerisinde olması koşuluyla.

Rasim Hoca konuya eğitimci yanının dışında işletmeci ve de Rizeli olmanın gönül gözüyle de bakıyor. Ama dedim ya gelinen, varılmak istenen nokta,  Rasim Hocanın da içinde olacağı daha üst bir platformun işi.”

Özetin özeti, Rize İl Özel İdaresi, Halk Eğitim boyutunda konuyu fevkalade götüren Rasim Çelik’in de yönetiminde yer alacağı Pazar koşullarına göre adımları atacak bir A.Ş. ile bu değerimizi arzulanan yere çekebilir demişim. Rasim Hoca bugün kariyerinde çok güzel bir yerde ama yıllar önce attığım başlıkta ki gibi feretikomuz arpa boyu yol alamamış.