Engelli vatandaş sadece Engelliler Gününde akıllara geliyor

TAKİP ET

Rizeli engelli vatandaş, engellilerin sadece 3 Aralık Engelliler Günü'nde akıllara geldiğini söyledi.

Rize’de geçtiğimiz yıl ocak ayında hayata geçirilen proje ile işitme engelli ve okuryazarlığı olmayan vatandaşların kimseye ihtiyaç duymadan sağlık hizmetlerine ulaşması sağlanıyor.

Anadolu Kültür, Eğitim, Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) projelerinin belediye ve valilik binalarında da uygulanmasını istiyor.

Projeye destek verilmesini isteyen Yakup Uzun isimli işitme engelli vatandaş, engellilerin sadece 3 Aralık Engelliler Günü’nde akıllara geldiğini, hayatlarını kolaylaştırmak adına daha somut adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

İşitme Engelli biri olduğunu ve yaşam engelli olmadığını söyleyen Uzun, "Her sağlıklı bireyin olduğu gibi benim de yaşamaya hakkım var. Türkiye’de, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu’na kayıtlı benim gibi 3 milyona yakın işitme engelli var. Bizler işitme engelliler olarak özellikle hastanede, karakolda, okulda, havaalanında çok zorluk çekiyoruz. Çoğu arkadaşımız kamu kurumlarına bile annesiyle babasıyla veya bir yakınıyla gitmek zorunda kalıyor. Yalnızca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlanmak bizi rahatsız ediyor. ‘İşitme engelliler, kendini ifade edemiyor’. Kendimizi ifade edemediğimiz sürece toplum içinde ne kadar var olabiliriz?" dedi.

Özellikle kamusal alanlarda kendilerine yardımcı olabilecek rehber ya da yol gösterici monitörlerin olması gerektiğini söyleyen Uzun, "Merkezi Rize’de bulunan Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği’nin (AKESDER) bu konuda bir ilke imza attı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Rize’de bir ilke imza atılan bu projenin tüm ülkemizde yaygınlaşması gerekiyor. Devletin duymadığını AKASDER duydu. Türkiye’de tahmini 120 bine yakın dernek var ve bu konuda Türkiye’de bir ilke imza atan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de AKASDER oldu” şeklinde konuştu.