Eleştirimizi Yaptık şimdi sıra teşekkürde‏

TAKİP ET

Birkaç gün önce Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Caddesini birbirine bağlayan yürüyen merdiven haberlerini yerel ve ulusal medyada bol bol gördük. Bakan merdiven açacak diye sosyal medyada da olay olan açılış son anda iptal edilmişti.

Olayın açılış kısmına bizde karşıyız konuyla ilgili haberimizde sitemizde mevcut. Sert eleştirilerde bulunduk ve hala bu eleştirilerin sonuna kadar arkasındayız. Bir bakanın gelip de yürüyen merdiven açmasını çok saçma buluyoruz hala, birde Vali, Belediye başkanı, Rektör yani şehrin tüm bürokratları toplanıp büyük bir iş gibi balonlarla süslenip açılmasına hala karşıyız. Üstelik Rize’nin bu kadar sorunu varken...

Şimdi gelelim işin diğer tarafına diğer tarafında;  yaşlıları, engellileri ve çocukları ilgilendiren sosyal belediyecilik anlamında çok faydalı ve başarılı bir çalışma. Tekrar etmek gerekirse bizim karşı olduğumuz kesinlikle yürüyen merdiven değil, yürüyen merdivenin ulusal ve yerel basına aktarılış biçimi. İnsan hakları çerçevesinde her türlü insanın şehirde rahat yaşama hakkı vardır, ve belediyenin asli görevi rahat yaşam hakkını sağlamaktır.

Geçen günlerde iftar çadırı olarak nitelendirilen sahildeki düğün salonuna gittik. Orada gördüklerimiz takdir edilmesi gereken bir icraat olarak nitelendiriyorum. Yaklaşık 3 bin kişi aynı anda yemek yedi, bunların içinde gürcüler de vardı, Suriye’liler de vardı, ailece gelende vardı, gerçekten 1 tas çorbaya ihtiyacı olan da vardı. Sonuç itibariyle gelen herkes yemek yedi. Herkesin karnı doydu.

Sokakta türlü türlü söylentiler dolanıyor belediyenin orada yemek vermesinin bir anlamı var, ona para kazandırılıyor, buna para kazandırılıyor. İhtiyacı olmayanlar orada yemek yiyor falan falan falan. Açıkça söylemek gerekirse kime para kazandırılıyorsa kazandırılsın, kim nemalanıyorsa nemalansın, kim yiyorsa yesin, eğer orada 3 bin kişi karnını doyuruyorsa, eğer orada gerçekten 1 tas çorbaya ihtiyacı olan insanlar yemeklerini yiyebiliyorsa. Bu icraat alkışlanacak bir icraattır. Rize Belediyesine bu konuda insan haklarına göstermiş olduğu saygıdan ve katkıdan dolayı kendi adıma teşekkürü bir borç biliyorum.

Bununla bağlantılı olarak yürüyen merdivenin açılış seremonisini ne kadar yanlış buluyorsam aksi istikamette o merdivenin orada olmasını da o kadar doğru buluyorum. Eğer o merdiven 1 yaşlı insanımızın, 1 engelli vatandaşımızın ve 1 çocuğumuzun işine yarayacaksa buda vatandaş olarak teşekkür etmemizi gerektiren bir olaydır. Bu merdiveni düşünen, uygulamaya geçiren ve bitiren herkese yine kendi adıma teşekkür ederim...

Rize belediyesinin veya bürokratların hatalarını ne kadar söylüyorsak, takdire değer icraatlarını da alkışlamamız gerekmektedir. Yoksa bahsettiğimiz eşit hak hukuk ve adalet kavramlarından önce kendimiz uzaklaşmış oluruz.

Ne demiş atalarımız… Yiğidi öldür ama hakkını yeme…