Elektriğe ve Doğalgaza yapılan zamlar Rize'de protesto edildi

TAKİP ET

1 Temmuz'dan itibaren elektriğe yüzde 15 ve doğalgaza yüzde 12 zam yapılması Rize'de protesto edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 oranında zam yaptı. Ocak ayında da yüzde 6 zam yapılan elektrik böylece bu yıl ikinci kez zamlandı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından ise doğalgaza konut tüketicileri için yüzde 12, sanayi aboneleri için ise yüzde 20 zam yapıldı. Ocak ayından bu yana haziran ayı da dahil her ay yüzde 1 oranında zam yapılan doğalgaza böylece 7'nci kez zam yapılırken, konut aboneleri için toplam zam oranı yüzde 19 olmuş oldu.

Rize'de yapılan zamlar 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda CHP, Milli Parti, Doğru Parti ve DEVA Partisi Rize İl Teşkilatları tarafından protesto edildi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz 2021 yılında elektriğe yapılan toplam zammın yüzde 21'i bulduğunu söyleyerek, "Çay üreticilerine yüzde 17 zam yapıldı. Yani çay üreticilerine yapılan zam, sadece elektrik ücretlerine yapılan zamla üreticinin elinden geri alınmıştır. Sadece elektrik fiyatlarına yapılan zama baktığımız zaman çay üreticisi sadece yüzde 4 oranında son 5 ayda yoksullaştırılmıştır." dedi.

Ülkede korkunç bir enflasyon olduğunu ve emekli, memur ile işçilerin yüzde 3 ila yüzde 5 gibi zamlara mahkum edildiğini söyleyen Milli Parti Genel Başkanı Muhammet Uzun, "Biz vatandaşımızın sırtındaki kamburun alınmasından yanayız. Artık yeter diyoruz. Bakın Rize meydanında insanlar konuşuyorlar. Ama bir korku imparatorluğu yaşatılmak isteniyor. Konuşan direk alınıyor. Niye konuşuyorsun soruluyor. Sayın AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan artık kendi memleketinde kendi memleketindeki isyanı göremiyorsa bu iş bitmiş demektir" dedi.

Enerji şirketlerinin zamları üretim maliyetlerinin artmasına bağladığını hatırlatan Doğru Parti Rize İl Başkanı Eyüp Demir ise, "Derelerden akan sulara mı zam geldi. Ne oldu da enerji maliyetleri arttı. Burada hükümetin yaptığı  kurnazlıktır. Derelerimize yapılan HES'lere alım garantisi de vererek enerji şirketlerine karşı bizi iki veya üç türlü soyduruyor." dedi.