Ekrem Yüce'yi nereden buldunuz?

TAKİP ET

CHP'nin Rizeli İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Ekrem Yüce'nin ikinci kez Çaykur Genel Müdürlüğü görevine atanmasını Bakan Bekir Pakdemirli'ye sorarak, 'Bu adamı nereden buldunuz?' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesi görüşüldü.

Komisyonun CHP’li üyesi İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Ekrem Yüce’nin ikinci kez Çaykur Genel Müdürlüğü görevine atanmasının sebeb-i mucibini Bakan Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Bekaroğlu, Çaykur’da 1.500 mevsimlik işçiyi 12 ay çalıştırmak için ‘evlerinin 1 yıllık kuru çay ihtiyacını’ peşin olarak zorla almaları şartı getireceklerini söyleyen Ekrem Yüce’ye tepki göstererek, "Bu adamı nereden buldunuz?" dedi.

Dehşet bir adam!

Ekrem Yüce’nin ikinci kez Çaykur Genel Müdürü olarak atanmasının ardından yaptığı açıklamayı hatırlatan Bekaroğlu, “DOKAP Başkanı ikinci kere ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne atandı. Bir laf etti, bu laf ne anlama geliyor, bilen söylesin: ‘ÇAYKUR’da 1.500 işçiyi işe alacağız ama bir şartla alacağım bunları: Bu işçilerimiz işe girme karşılığında ÇAYKUR’dan, kurumu sahiplenmesi ve destek adına, bir yıllık kuru çayı peşin alacaklar.’ diyor. Bu ne demek Sayın Bakanım? Yani, 1.500 kişiyi, geçici işçileri daimî işçi yapacak ve bunlar bir yıllık maaşlarıyla peşinen çay alacaklar. Bu adamı nereden buldunuz Sayın Bakanım? Müthiş bir adam ya, bu adamın aslında sizin koltuğunuzda filan oturması gerekiyor, dehşet bir adam bu.” dedi.

Bekaroğlu, Yüce’nin Çaykur’daki mevsimlik işçilerin 12 ay çalışabilmesini, 1 yıllık çay ihtiyacını Kurum’dan satın alma ön şartına bağlamasına tepki gösterdi.

Çaykur sosyal devletin temsilcisi

ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesi sonrası orada anonim şirket hâline getirileceğine yönelik çalışma yürütüldüğünün söylendiğini hatırlatan Bekaroğlu, “Ne demek bu? Bölgede çay üretimi yapan insanların en büyük endişesi; özelleştirme ve ÇAYKUR’un ortadan kalkmasıdır. Çünkü, ÇAYKUR normal bir KİT değil, orada sosyal devletin temsilcisidir. ÇAYKUR böyle yönetilmeye devam eder ve ortadan kalkarsa Türkiye’de çay üretimi kalmayacak. Yıllardan beri, Özal’lı yıllardan itibaren şunu söylüyorlar: ‘Türkiye’nin çayı çok pahalı, üretmemize gerek yok. Biz 1,5 dolara, 2 dolara üretiyoruz. 70 sente dışarıdan alalım.’ Sürekli şekilde bu anlatılıyor ve bu, 1 milyon 200 bin insanın ekmeğinden edilmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

Çay Kanunu yılan hikayesi

Çay Kanununun ise yılan hikayesine dönüştüğünü belirten Bekaroğlu, şöyle dedi: “Bir Çay Kanunu var, yılan hikâyesi. Geçen de milletvekiliniz ‘Mecliste duruyor, yakında çıkaracağız.’ diyor. Ben yirmi seneden beri Meclis’e gidip geliyorum dönem dönem arkadaşlar, arıyorum, tarıyorum, hiçbir yerde, hiçbir sümenin altında bu çay kanununu bulamadım, yok böyle bir şey.”