Cumhurbaşkanı var, Bakan var, Amatör Saha yok

TAKİP ET

Rize Amatör Spor Camiası, 5 yıl önce yıkımı gerçekleştirilen ve merkezdeki tek saha olan Ekrem Orhon Stadının yerine, hala daha yenisinin yapılmasını bekliyor.

Haber: Turgay AYHAN

Merkeze bağlı Müftü Mahallesindeki eski stadyum yanında bulunan ve Amatör Futbol Kulüplerinin hizmet gördüğü Ekrem Orhon Futbol Sahası, yerine Gençlik Merkezi yapılmak üzere 2013 yılında yıkılmıştı.

Dönemin AK Partili Gümrük ve Ticaret Bakanı, bugünün ise İstanbul Milletvekili Rizeli Hayati Yazıcı, spor camiasına yenisi yapılmadan eskisinin yıkılmayacağı sözünü vermiş ama buna rağmen, geçen süre içinde yeni saha yapılamazken, Gençlik Merkezi yapımı ise 3 yıl önce tamamlanarak hizmete girmişti.

YAPIMI YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

5 yıl önce yenisi yapılmadan Ekrem Orhon Stadını yıkımı gerçekleştirildikten sonra Merkezde yeni saha yapımı için sahil dolgu alanındaki İtfaiye Müdürlüğü yanındaki alan belirlenmiş, projesi çizilen, Bakanlık tarafından 10 Milyon TL ücreti gönderilen tesis ise bu kez Rize Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucu, kıyı-kenar kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle mahkeme engeline takılmıştı.

Aynı alanda yeniden yapılması için çabalanan futbol sahası için tüm izinler ve onaylar alınmasına rağmen, bu kez Rize Belediyesi tarafından sahilde yapılması planlanan Külliye Projesi nedeniyle, “Caminin yanında futbol sahası olmaz" düşüncesiyle futbol sahasının İtfaiye Müdürlüğü yanında yapılmasından vazgeçilmiş ve Rize Limanı yanındaki alan belirlenmişti.

Bu kez de Rize Limanı İşletmesi Riport tarafından, limanın genişleme alanı olmasından dolayı projeye karşı çıkılması üzerine açtığı dava sonucu Rize İdari Mahkemesi proje için yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Alınan bu karara karşı açılan mahkeme de geçtiğimiz günlerde sonuçlandı ve sahanın yapımında bir engel kalmamasına karşın, yeni bir gelişme yaşanmadı.

HASAN KARAL NE DEMİŞTİ?

2014 Ekim ayı içinde kutlanan Amatör Spor Haftası Ödül töreninde bir konuşma yapan Rize Milletvekili Hasan Karal, yeni sahanın yapılması için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtmiş ve “Rize’deki yıkılan Ekrem Orhon Stadının yerine yenisinin yapılamamasının muhatabı biz siyasilermişiz gibi sürekli bir eleştiriye maruz kalıyoruz. Yeni stad için yerimizi belirledik, Bakanlıktan binbir güçlükle 10 Milyon lira bütçesini de çıkardık ve bu para hala beklemededir. İhalesini de yapmamıza rağmen maalesef birileri bu projeyi yargıya taşıdı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Burada, projenin bütçesini çıkartan, yeni bir stad yapılması konusunda gayret sarf eden siyasi iradenin yargılanması yerine, projeyi yargıya taşıyıp yapılmasına engel olan kesimler için de amatör spor camiasının sesini yükseltmesini beklerdik” demişti.

BÜYÜK BİR VEBALİN ALTINDALAR

Gelinen noktada bir türlü çözüm üretilemeyen ve sürekli ötelendikleri için isyan etme noktasına gelen amatör kulüp yöneticileri, bu işten sorumlu herkesin büyük bir vebal taşıdığını söylüyorlar. Rize merkezdeki onlarca kulübün ve yüzlerce futbolcunun idman ve maçlar için ilçelere gitmek zorunda kalmalarıyla 5 yıldır mağdur olduklarını belirten amatör spor emekçileri, kulüplerin yeterli bütçeleri olmaması nedeniyle taşıma anlamında ek külfete maruz kaldıkları, her geçen gün futbolcu sayılarının azaldığını ve liglere katılabilmek için yeterli sayıda futbolcu lisansı yapamayacak noktaya geldiklerini, merkezde bir saha olmadığı sürece Rize amatörünün gidişatının daha da içler acısı bir hale geleceğini belirtiyorlar.

SAHİLDE HERŞEY SERBEST, SAHA YASAK

Zamanında Rize sahilinde yapılacakken proje, kıyı-kenar kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulmuştu. Karadeniz sahili boyunca birçok ilçenin sahil şeridinde sahalar yapılırken, Akyazı Stadı yine sahil kenarındayken dolgu alanında yapılması istenen amatör saha için bu kararın alınmasına kimse anlam veremiyor.

Rize Sahil Dolgu alanında restoranlara, kafelere, gokart pistine, düğün salonuna, otoparka, dolmuş duraklarına, külliyeye izin çıkarken, yüzlerce gencin geleceğini ilgilendiren, binlerce kişilik bir camiaya hizmet verecek olan amatör futbol sahasına izin çıkmaması tartışılıyor.

Stat için yeni alanların aranmaya devam ederken kamuoyu Rize sahilinde yıllar önce yapılan yat limanı alanının dolgu yapılarak spor kompleksi haline getirilmesini öneriyor.

CUMHURBAŞKANI'NIN MEMLEKETİ ORDU KADAR OLAMADI

Ordu’da Altınordu Karşıyaka Mahallesinde 120 dönüm alanda ve içerisinde 3 futbol sahasını, sosyal tesis ve 4 bin 500 kişilik tribün bulunan spor kompleksi 2 yıl içinde tamamlanarak Ordu Amatör Spor camiasının hizmetine sunuldu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ordu Milletvekili Oktay Çanak’ın çabalarıyla yapılan tesis Ordu Amatör Kulüplerini memnun ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de, binlerce kişilik bir camiayı kapsayan amatör saha için yetkililerin somut adımlar atamaması eleştiriliyor.