Çocuklarda Miyop Problemine dikkat edilmeli!

TAKİP ET

Okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan bir görme bozukluğu hastalığı olan miyopi'ye karşı doktorlar ebeveynleri uyarıyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, miyobi hastalığının okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan bir görme bozukluğu hastalığı olduğunu söyleyerek, "Miyopi uzak görme sorunlarının başında gelmektedir. Genelde çocuk tahtadaki yazıları göremezken bu durum derslere ilgisiz ve anlama bozukluğu olarak algılabilmektedir. Tahtayı görmede zorlanan çocuk dersi anlamakta da zorlanmaktadır. Yazılanları görebilmek için arkadaşının defterinden izlemeye başlar. Bu durum sağlıksız öğrenmeye sebep olmaktadır." dedi.

Miyopi hastalığının tedavisinin çocukluk döneminde gözlük kullanılmasıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Dr. Atabay, "Çocuğun göz problemine uygun bir gözlük verildiğinde görme netleşir ve algı artar. Gözlük miyopi tedavisinde iyi görmeyi sağlayan bir araçtır. Takıldığında çocuk iyi görür, çıkardığında göremez. Çocuğun yaşı büyüdükçe genelde göz numarası da büyür. Bu büyüme gözlük kullanımı ile gözde oluşan bozulma değildir." dedi.

Miyopi Hastalığı iyileşir mi?

Miyopi hastalığının genelde okul dönemi çocuklarında ilerleme gösterdiğini vurgulayan Dr. Atabay şunları söyledi; "Miyopi hastalığı olan çocuk uzağı göremez yani yakın görme ve okumada bir sorun yoktur. Eğer miyopi rahatsızlığı çok yüksek numaralarda değil ise ve ek astigmat problemi yok ise çocuk evde ders çalışırken ve kitap okurken gözlüğünü takmamalıdır. Yakın okumalarda; miyopi hastalığında zorlanma olmaz iken, gözlük takıldığında gözlere aşırı bir uyarı neticesinde gözlük numaralarında ilerleme olabilmektedir. Basit ve sade Miyopi hastalığı olan bir çocuk okul ortamında, TV izlerken gibi yani uzak bakış gereken durumlarda gözlüğünü takmalı; yakın okuma durumlarında gözlüğünü çıkarmalıdır."

Atabay ayrıca gözlük kullanan miyop bir çocuğun 6 ayda bir mutlaka göz hekimince muayene olması gerektiğini vurgulayarak göz numaraları değişiminde ve gözlük camı çizilmelerinde ise mutlaka yeni gözlük yaptırılması gerektiğini ifade etti.