Cinsel Sağlık Sorunları ve Tedavisi

TAKİP ET

Cinsel sağlık sorunlarının en başında gelen cinsel iktidarsızlık problemi, günümüzde hem kadınların hem de erkeklerin yaşadığı bir cinsel sağlık problemi olarak bilinir.

Cinsel birlikteliğin ilişkilerde oldukça önemli bir yere sahip olduğu bilindiğinden, cinsel birliktelik yaşanmaması veya eksik yaşanması durumunda gerginlikler meydana gelir. Cinsel birlikteliğin yaşanmaması veya eksik yaşanması durumunda çiftlerin ilişkileri ve sosyal hayatları zarar görür.

Bu sebeple ilişkilerde cinsellik konusundaki dinamiği korumak oldukça önemlidir. Ancak birçok sebepten dolayı ilişkideki her iki tarafın da cinsel isteksizlik sorunu yaşamasının muhtemel olduğu bilinir. Böyle bir cinsel isteksizlik sorunu yaşandığında çiftler hemen doktora başvurarak tedavi yöntemi bulmaya çalışmayı tercih ederler. Cinsel sağlık sorunu yaşayan kişiler tedavinin yanında beslenme alışkanlıklarını da değiştirerek hızlı bir şekilde soruna çözüm yolu bulmuş olurlar.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel sağlık problemleri günümüzde oldukça fazla sayıda kişinin yaşadığı sağlık problemleri olarak bilinir. Bu problemlerin kaynağı genetik faktörler olabileceği gibi çevresel faktörler de olabilir. Genetik faktörlerden bazıları; sertleşme sorunu, erkek üreme organının kısalığı, eğriliği veya şekil bozuklukları olarak bilinir. Çevresel faktörler ise; aşırı strese maruz kalma, partnerle ten uyumsuzluğu, partnerle sosyal hayatta yaşanılan tartışmalar, depresyon, gerginlik olarak bilinir. Bu sebepler cinsel isteksizlik sorununun yaygın sebepleridir. Cinsel isteksizlik sorununa neden olan diğer sebepler;

Vajinal mantar rahatsızlığı

Yüksek ağrı ve acılı cinsel birliktelik

Parkinson rahatsızlığı

Tiroit rahatsızlığı

Kişinin partnerini tatmin edememe endişesi içinde olması durumu

Kişide yüksek düzeyde anksiyete olması durumu

Çeşitli cinsel fobi durumlarışeklinde bilinir.

Özellikle erkeklerde daha çok gözlemlenen sertleşme sorunu olarak da adlandırılan cinsel isteksizlik sorunu, kadınlarda da oldukça sık gözlemlenen bir sorundur. Cinsel sağlık sorunlarının neredeyse hepsi ilişkileri ve kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz etkileyecek sorunlardır. Bu sebeple cinsel birlikteliklerini yaşayamayacak noktaya gelen çiftler, doktor kontrolünde tedavi uygulamaya karar verirler. Tedavi sonrasında eski cinsel performanslarına ulaşırlar. Bu tedavide doktorlar hastalarına hem kendilerinin hem de partnerlerinin sabırlı ve umutlu olmasını önerirler.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel isteksizlik sorunlarında doktorlar birbirinden farklı tedavi yöntemleri tercih eder. Bu tedavi yöntemleri genellikle kişilerin yaşadıkları cinsel isteksizlik sorunlarının nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer yaşanılan cinsel sağlık probleminin kaynağı fiziksel sebepler ise doktorlar genellikle ilaç tedavisine başvurmayı tercih eder. Ancak eğer yaşanılan cinsel sağlık probleminin kaynağı psikolojik sebepler ise doktorlar öncelikle sorunu psikolojik tedaviler ile çözmeye çalışır. Bu psikolojik tedavilerin eksik kaldığı durumda doktorlar yine ilaç tedavisine başvurmayı tercih ederler.

Cinsel iktidarsızlık problemlerinde en yaygın kullanılan tedavi yönteminin modusedswt tedavisi olduğu bilinir. Ayrıca doktorların uygulayacağı tedavi yönteminin yanında cinsel sağlık problemi olan kişinin beslenme düzenine özen göstermesi de oldukça önemlidir. Çikolata, fındık, fıstık, badem, bal, kahve, muz, avakado, kabuklu deniz ürünleri, protein içerikli kırmızı et ürünleri gibi cinsel ilişkiye girme arzusunu arttıran besinlerin tüketilmesi tedavi sürecini hızlandırır. Cinsel sağlık sorunu yaşayan kişiler bu şekilde hem doktor tedavisi hem de beslenme düzenine özen göstererek sorunlarını hızlı bir şekilde çözme imkanı bulurlar.