CHP Rize İl Başkanı Deniz: Her sene aynı öykü

TAKİP ET

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay üreticisinin her yıl aynı sorunlarla karşılaştığını söyleyerek, "Bizler her sene aynı şeyleri söylemekten bıktık, vatandaşlarımız aynı şeyleri yaşamaktan bıktı. Her sene aynı öykü..." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanılığı Çay Üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması yaptı.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz üreticilerin sıkıntılarına değinerek vatandaşların her yıl aynı sorunlarla karşılaştığını belirtti. Özel sektörün açıklanan taban fiyatın çok altında alım yaptığını söyleyen Deniz, “Bizler her sene aynı şeyleri söylemekten bıktık, sizler aynı şeyi dinlemekten bıktınız. Vatandaşlarımız aynı şeyleri yaşamaktan bıktı. Her sene aynı öykü, çayda taban fiyat uygulaması yok Çaykur fiyat açıklıyor, özel sektör Çaykur'un açıklamış olduğu fiyatın altından alım yapıyor." dedi.

KONTENJAN 15 KİLO

Çayda kota ve kontenjan sorununun da devam ettiğini belirten Başkan Deniz, "Bugün açıklanan rakamlara göre kontenjan 15 kilo. Her sene aynı şeyleri yaşıyoruz. Yaklaşık 6 ay önce CHP Rize İl Başkanlığı olarak Rize’de olan herkese tüm STK’lara çağrıda bulunduk. Dedik ki gelin bir araya gelip Çay Kanununu birlikte çıkartalım. Gelin çıkartmış olduğumuz kanun A partisinin B partisinin değil Rizelilerin çay üreticilerinin ortak kanunu olsun. Taban fiyat uygulamasına geçilsin dedik. Devletin açıklamış olduğu fiyatın altından özel sektörün çay alımının yasaklanmasını sağlayalım dedik. Bizim bu çağrımıza hiç kimse destek vermedi." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu, çayda taban fiyatı içeren yasa teklifinin genel kurulda görüşülmesi talebinin AK Partili ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesine de tepki gösteren Deniz: "Bizler de dedik belki Cumhuriyet Halk Partisi bu teklifi meclise sunduğu için kabul etmemiş olabilirsiniz. Önemli olan vatandaşın sorunlarının çözülmesidir. Çay üreticisinin mağduriyetinin giderilmesidir. O zaman biz kanun teklifimizi geri çekelim, siz bu kanun teklifini verin, bizler de buna destek verelim dedik. Fakat bu açıklamamıza da hiç kimse destek vermedi." dedi.

KANUN TASARISI BAKANLIKTA

Deniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortada bir Çay kanun tasarısı var. Herkesle birlikte oturulup konuşulacak, herkesin görüşüne sunulacaktı. Fakat öğreniyoruz ki Çay kanunu tasarısı kimseye sorulmadan Bakanlığa gönderilmiş. Soruyoruz kimi nereden kaçırıyorsunuz? Vatandaşın bu konuda bilgilendirilmesini neden engellemek istiyorsunuz? Yoksa sizin Çay Kanunu dediğiniz bundan 10 yıl önce Ali Bayramoğlu’nun çıkarmış olduğu Çay üreticisini özel sektöre ve Borsa’ya mahkum edeceği kanun tasarısıyla aynı mıdır. Bu sorularımız da her zaman olduğu gibi karşılıksız kaldı."

ÇAY ÜRETİCİSİNE BUNU MU REVA GÖRÜYORSUNUZ

Rize ve Karadenizdeki tüm çay üreticilerinin sorunlarının ortak olduğunu söyleyen Deniz: “Vatandaşın sorununu birlikte çekelim. Peki neden buna destek vermiyorsunuz. Neden çay üreticilerinin sorunlarını engelleme çalışmalarımıza neden destek vermiyorsunuz. Çay fiyatını açıklıyorsunuz fakat taban fiyat uygulamasını sağlamadığınız için çay alım yerlerinde vatandaşlarımız isyan içeriside. Çaylar 2.80 ile 3.20 kuruş arasında satın alınıyor. Sizlerin çay üreticisine reva gördüğünüz uygulama bu mudur. Kampanya açılıyor 3 gün sonra kontenjan 15 kiloya düşürülüyor. Çaykur’un görevi özel sektör firmalarına, çay üreticilerini peşkeş çekmek midir? Özel sektör sermayesini çay üreticilerinden mi sağlamak zorudadır? Çaykur bu uygulamanın neden parçası oluyor." şeklinde konuştu.