CHP'den yeniden Meclise sunulacak Çay Kanunu teklifine itiraz

TAKİP ET

CHP Rize il örgütü, hükümetin TBMM'ye yeniden getireceği çay kanunu teklifine karşı başlattığı protesto eylemlerinin 2.'sini Çayeli ilçesinde düzenledi.

 “Çayımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” çağrısıyla, CHP’li parti yöneticileri, çay üreticileri ve bazı STK temsilcileri yanı sıra, Fındıklı CHP belediye başkanı Ercüment Çervatoğlu Çayeli Ahmet Mesut Yılmaz parkında bir araya gelerek hükümetin TBMM gündemine yeniden getireceği çay kanunu teklifini protesto etti.

Eylemde CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz basın açıklaması yaptığı sırada AK Partili oldukları öne sürülen 2 vatandaş eylemi provoke etmek istedi. Kısa süreli tartışmanın ardından 2 vatandaş olay yerinden uzaklaştırıldı.

İl Başkanı Saltuk Deniz yaptığı açıklamada, "Üçüncü sürgünün son dönemlerini yaşıyoruz ve yakında 2022 yılı yaş çay sezonunu tamamlamış olacağız. Bu çay sezonunda gördük ki özel sektör Çaykur’un açıklamış olduğu fiyattan çay alabiliyormuş. Yani taban fiyat uygulanabiliyormuş. Ne kota sorunu var ne de kontenjan sorunu var, demek ki bu yapılabiliyormuş. Yıllardır çay üreticisini koruyacak çay kanunu çıkarılsın dedik. Bu amaçla çay kanun tekliflerimizi meclise sunduk ama ret edildi. O zaman merak etmiştik niye ret ediliyor diye. Fakat AKP’nin meclise sunmuş olduğu çay kanunu teklifini görünce anladık. Biz çay üreticisini koruyan çay kanununu meclise sunmuştuk onlar çay üreticisini köle edecek ve Çaykur'u yok edecek çay kanunu meclise sundular. Tepkiler gelince de önce kanunun sahipleri ortadan arazi oldu, kimse sahip çıkmadı ardından kanun teklifinin görüşülmesini 1 Ekime ertelediler. AKP tarafından çıkarılmaya çıkarılan kanun devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR’un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. 1 Ekimde meclisin gündemine getirilecek olan kanun teklifine karşı mücadele etmek hepimizin herkesin görevidir. Çünkü çaya, ÇAYKUR’a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir." dedi.