Cebimize yansıyan gerçek enflasyon yüzde 36'ının kat be kat üstünde

TAKİP ET

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu, aylık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı bu dönemde memurlara ve emeklilere 6 ay için yüzde 5 zam yapmanın hiçbir vicdana sığmayacağını söyledi.

2021 yılının enflasyon rakamının bir ayda yüzde 13,58 artışla yılın tamamı için yüzde 36,08 olarak açıklandığını hatırlatan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu, "Memurlarımıza geçen yılın ikinci yarısı için verilen yüzde 3’lük zam ve henüz almadıkları 2022 yılı ilk ve ikinci yarı yıl zamları da sadece Aralık ayında yaşanan enflasyon karşısında eridi, yok oldu." dedi.

Enflasyon farkı, geç kalmış ve yetersiz bir telafi!

Memur maaşlarının geçen altı ayda verilen yüzde 3 zam düşüldüğünde resmi olarak yüzde 22,46 eridiğini söyleyen Köseoğlu, "Böylece memur ve emeklilere ocak ayında yüzde 22,46 enflasyon farkı ortaya çıktı.  Üstelik bu enflasyona yılbaşı gecesi yapılan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları ile vergi, harçlar ve ulaşıma gelen zamlar da dahil değil. Enflasyon rakamlarına, son yapılan zamlar eklendiğinde cebimize yansıyan gerçek enflasyonun yüzde 36,08’in kat be kat üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Artık aylık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı bu dönemde memurlara ve emeklilere 6 ay için yüzde 5 zam yapmak hiçbir vicdana sığmaz. Ortaya çıkan enflasyon farkını bir lütufmuş yeni bir zammış gibi göstermek doğru değildir. Enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2021 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisidir. " ifadelerini kullandı.

Yıl sonu Memur ve Emekli için Karanlıktır!

Bütün bu rakamların 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin toplu sözleşmenin daha başlamadan hükmünü yitirdiğini gösterdiğini belirten Köseoğlu sözlerini şöyle tamamladı; "Bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. En düşük memur maaşı asgari ücretin bile altında kalmak üzere. Yetkililer taleplerimizi görmezden gelirse 2022, memur ve emekli için sürdürülemez bir yıl olacak.  Bu enflasyon rakamları karşısında tarafların bir araya gelmesi, 2022 ve 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir. Ek zam ve refah payı olmadan, yüzde 5+7 ile 2022 yılının sonu, memur ve emekli için karanlıktır”