Çaykur rekor kotaya rağmen, geçen yılı geçemedi

TAKİP ET

Çaykur, 19 Mayıs tarihinde başlattığı birinci sürgün çay kampanyasını tamamlayarak toplamda 245 bin ton çay alımı gerçekleştirdi.

Çaykur tarafından yapılan yazılı açıklamada toplam 245 bin ton yaş çay alındığı belirtilerek, 35 günlük birinci sürgün kampanyası boyunca tüm fabrikaların çay işleme kapasitesinin üzerinde çay üretimi gerçekleştirildiği ifade edildi.

Geçen yıl birinci sürgünde dönüm başı kota 500 kiloyken 288 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirerek son 20 yılını rekorunu kıran Çaykur, bu sezon dönüm başı kotanın 600 kilo olmasına rağmen 245 bin ton alım yaptı.

Pandemi sürecinde başlayan kampanya dönemi boyunca alınan tedbirler ve yapılan planlamalarla, üreticilerin rahat ve huzurlu bir çay alım süreci yaşadığının ifade edildiği açıklamada, "Her sıkıntının arkasında birçok hayır ve hikmet vardır sözünde olduğu gibi Coronaviriüs salgın hastalık sürecinin olumlu neticelerinden bir tanesi, üreticilerimizin aile tarımına tekrar dönerek kendi çaylarını toplamaları olmuştur. Yerli veya yabancı işçilere verilecek milyonlarca para heba edilmediği için bölge ve aile içerisinde kalan, etkileri sonra daha iyi anlaşılacak ekonomik katkılar sağlanmıştır." denildi.

Bu sürecin bir diğer olumlu tarafının da çaylıklarda gözle görünür düzelme ve çayların toplama hatalarının azalması şeklinde olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Bunun devam ettirilmesi halinde zaman içerisinde çay bahçelerinin iyileşerek verim artışları yaşanacağı ve çay kalitesinin artacağı kanaatindeyiz. Unutmayalım ki; hiçbir el veya yabancı işçi gerçek üreticinin, kendi alın terinin ve emeğinin yerini tutamaz. Temennimiz yeni normal döneme uygun sergilenen kendi çayını kendi toplama çabasının, bu samimiyetin sadece bu sürgün dönemiyle kalmayıp bundan sonraki sürgünlerde ve yıllarda da devam ettirilerek uygulamanın süreklilik kazanmasıdır." denildi.