Çaykur işçisinin aldığı zam cebine girmeden uçup gidiyor

TAKİP ET

Disk'e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Çaykur işçisinin açlık sınırı altında yaşamaya zorlandığını belirterek alınan zamların işçinin cebine girmeden uçup gitiğini söyledi.

DİSK/Gıda-İş Sendikası tarafından gerçekleşen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi Fındıklı Belediyesi Tuncay Ergüven toplantı salonunda düzenlendi.

Toplantıya DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, DİSK/Gıda-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Küçüksarı katıldı.

Burada bir konuşma yapan Seyit Aslan, işçilerin yaşamının gittikçe zorlaştığını söyleyerek "Enflasyon yükseliyorsa, işsizlik büyüyorsa ülkeyi yönetenlerin dönüp kendilerine bakması gerekiyor. Okullar açıldı, masraflar ikiye katlandı. Çaykur işçisi giderek yoksullaşıyor. On binin üzerinde olan Çaykur işçisinin yüzde 95'i mevsimlik işçi. Altı ay çalışıp altı ayları boşta geçiyor. Altı aylık ücret ise açlık sınırının çok altında kalıyor. 2021-2022 için imzalanan kamu çerçeve protokolü yine Çaykur işçisini iki yıl daha açlık sınırın çok altında yaşamaya itti. Gerçek enflasyonun yüzde 40’lara dayandığı koşullarda, artan oranlı vergileri düşündüğümüzde alınan zam işçinin cebine girmeden uçup gidiyor” dedi.

Öz Gıda-İş Sendikası ve Çaykur Genel Müdürlüğü yöneticileri tarafından Çaykur'a ait fabrikalara girmelerinin yasaklandığını iddia eden Aslan, "Geçmişte Öz Gıda-İş sendikasının yöneticilerini müdürler fabrikalara çağırıp işçileri zorla toplantılara kattılar, zorla üye yaptılar. Bizi ise işçiler çağırıyor, işçilerin çağırdığı her yere gideriz ve toplantılarımızı yaparız buna kimse engel olamaz. Biz gücümüzü Çaykur işçilerinden alıyoruz, onlar işverenlerden alır. Aramızdaki fark bu kadar açık ve nettir” şeklinde konuştu.

Aslan ayrıca hazırladıkları yasa tasarısının CHP tarafından kanun teklifi haline getirilip Meclis’e sunulduğunu belirterek, "Meclis açıldığında bu kanun sayesinde başta Çaykur olmak üzere tüm mevsimlik çalışan geçici işçilerin talebi hızla görüşülerek yasallaştırılmalıdır" dedi.