Çaykur işçisi Toplu İş Sözleşmesinden memnun kaldı

TAKİP ET

Hükümet ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi süreci sonunda Çaykur işçilerine ilk yıl yüzde 12 artı yüzde 5 zam yapılacak.

Haber: Turgay AYHAN

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Hasan Fehmi Bursalı, 2021-2022 yıllarını kapsayan kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolünün Öz Gıda-İş Sendikası’nın çalışmaları ve Hak-İş Konfederasyonu’nun katkılarıyla sonuçlandırıldığını belirtti.

Bu yıl sonuca bağlanan Toplu İş Sözleşmesinin, tarihlerinde ilk defa Hak-İş ve Türk-İş konfederasyonlarının birlikte hareket ederek hükümet ile masaya oturmasıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Bursalı, “Salgın hastalıklar ve doğal afetler yaşadığımız bu günlerde imzalanan sözleşme, işçiler tarafından memnuniyet oluşturmuştur.” dedi.

İmzalanan sözleşme ile aylık brüt çıplak ücretleri 4 bin 100 TL’nin altında olan işçilerin taban ücretlerinin 4 bin 100 TL’ye çekildiğini söyleyen Bursalı, “Bunun yanı sıra taban ücretleri 4 bin 100 TL’ye çekilen işçilerimiz için birinci yılın ilk 6 ayı için yüzde 12 zam uygulanacaktır. Birinci yıl ikinci 6 ay zammı ise yüzde 5 artı enflasyon farkı şeklinde uygulanacaktır. İkinci yıl ilk 6 ay zammı yüzde 5 artı enflasyon farkı ve ikinci yıl ikinci 6 ay zammı da yüzde5 artı enflasyon farkı şeklinde uygulanacaktır.” dedi.

Yeni bir kazanım daha: Hizmet Zammı

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler için kanuni düzenlemeler yapılarak daimi işçi kadrosuna geçişleri konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını vurgulayan Bursalı, “Öz Gıda-İş Sendikası olarak yetkili olduğumuz tarihten itibaren çalışarak ve mücadele ederek yeni kazanımlar elde etmeye devam ediyoruz. Daha öncesinde kampanya pirimi, denge pirimi, 180 gün çalışma ve ek protokol ile saat ücretlerine 150 TL’lik bir zam ve akabinde bu sözleşmede de hizmet zammı adı altında yeni bir kazanım elde ettik.Hizmet zammı ile ile taraf sendika üye işçilerine Çaykur’da bir fiil çalışan her yıl için aylık 7 TL brüt ücret alınacaktır. Örneğin 1998 girişli kadrolu bir işçimizin Çaykur’da ortalama 7 bin 200 kıdem günü vardır. Bu da 20 yıla tekabül etmektedir. 20 yılı her ay brüt 7 TL ile çarptığımızda 140 TL her ay maaşlara yansıtılmış olacaktır. Yine 98 girişli bir mevsimlik işçimizin Çaykur’da 4 bin kıdem günü vardır. Bu da 11 kıdem yılına tekabül eder. Bu işçilerimizin de her ay maaşlarına brüt 77 TL yansıtılacaktır. Emekçi arkadaşlarımıza hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Bursalı, 24 Ağustos Salı günü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) ile diğer sosyal maddeleri müzakere ederek karar altına alacaklarını ifade etti.