Çaykur'dan yeni lezzet: Çay Çiçeği Çayı

TAKİP ET

Çaykur, çay çiçeğinden çay üretme faaliyetlerine başladı.

Çaykur’da çay bitkisinin çiçeğinden çay çiçeği çayı üretme çalışmaları, Hayrat Fidanlığı Çay Araştırma Enstitüsü'nden başladı.

Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim konuyla ilgli yaptığı açıklamada, “Teşekkülümüzün Çaykur Hayrat Fidanlığı olarak adlandırılan yaklaşık 50 dönümlük arazisini yeniden düzenleterek çay tarımının geliştirmesi için çok kapsamlı bir çalışmayla aktif olarak hizmete almış bulunuyoruz. Hayrat fidanlığında yeni inşa ettiğimiz Çay Araştırma Enstitüsü ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitemiz el ele vererek, Çay tarımı, yeşil çay, siyah çay, beyaz çay konularının yan sıra çay imalatında kullanılan makinaların modernizasyonu hususlarında ortak çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız çayımızın geleceğini garanti altına almaktır.” dedi.

Tümör oluşumuna engel oluyor!

Çay çiçeği çayıyla ilgili olarak dünyada ve ülkemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Alim, "Çay çiçekleri 2013 yılında Çin Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir gıda kaynağı olarak kabul edilmiştir. Mevsim şartlarına bağlı olmakla beraber Eylül’den Aralık'a kadar çay bitkisinin çiçeklenmesi devam etmektedir. Ayrıca, çay çiçekleri toplandıktan sonra, çay yapraklarının verimi ve kalitesi bir sonraki yıl yaklaşık olarak % 30 artmaktadır. Çay çiçeğinden elde edilen metanolik özün, hücrelerde tümör oluşumuna neden olan serbest radikal temizleme aktivitesi analizinde güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Yine çay çiçeklerinin antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 2. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresinde yapılan Çay Çiçeği Özütlerinin Normal ve Kanser Hücreleri Üzerindeki Antiproliferatif Etkilerinin Araştırılması çalışmasında Çay çiçeğinin içerdiği bazı maddelerin anti kanserojenik bir potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir.” dedi.

Çay Çiçeği Çayı Nasıl Demlenir?

Çay bahçelerinden güneşli ve yağmursuz havalarda toplanılan çay çiçekleri evlerdeki fırınlarda 50 derecede veya güneşte uzun süre kurutularak yapılır.

Kurutulan çay çiçekleriyle, çay bardağına iki adet, çay fincanına üç adet kurutulmuş çay çiçeği koyarak üzerlerine sıcak su ilavesi yapılır.

İki dakika demlemeye bırakılır sonrasında içilir.

Çay çiçekleri bardakta bırakılır, aynı bardak veya fincan üzerine iki sefer daha sıcak su ilavesi yapılarak içilebilir.

Şekerli çay sevenler bir kaşık bal ilavesi yaparak çaylarını içebilir.

Haber: Bayram Ali KAVALCI