Çaykur'da mevsimlik işçilerin kadro talebi devam ediyor

TAKİP ET

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Çaykur işçilerinin kadro taleplerinin devam ettiğini söyledi.

Gıda-İş Sendikası Rize Şubesi'nde bir açıklama yapan Genel Başkan Seyit Aslan, iktidarın binlerce mevsimlik işçinin kadro talebine kulaklarını tıkadığını söyledi.

Her yıl Çaykur'un milyonlarca lira zarara uğradığını hatırlatan Aslan, "Aslında Çaykur zarar etmiyor, ettiriliyor. Her yıl açıklanan zararla binlerce işçi bir yıl boyunca istihdam ettirilebilir. Çaykur her yere kaynak ayırıyor, ama işçiye gelince para yok diyor. Kadrolu işçiler açlık sınırının biraz üstünde yaşamak zorunda kalıyor. Mevsimlik işçiler ise altı ay çalışıp altı ay boş kalınca otomatik olarak açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalıyorlar." dedi.

Çaykur’da ve mevsimlik çalışan bütün işçilerin öncelikli talebinin kadroya geçmek olduğunu söyleyen Aslan, "Ancak kadro talebimiz karşılanana kadar boşta kaldığımız sürelerde çalışmayan mevsimlik işçilere işsizlik sigortası fonundan işsizlik ödeneği verilmelidir. Mevsimlik işçiler boşta kaldıkları sürede ailelerini geçindirecek düzeyde işsizlik sigortası fonundan yararlandırılmalarını talep ediyoruz." dedi ve sendika olarak bu konuda hazırlanan yasa tasarısını Meclis’te bulunan tüm partilerin grup başkanlarına ileteceklerini vurguladı.

Meclis'in tatile girmeden, mevsimlik işçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilecekleri yasanın düzenlenmesini talep ettiklerini belirten Aslan, "Meclis isterse bu yasayı bir günde çıkarabilir. Bu yasanın çıkarılmasında en büyük sorumluluk iktidar partisi AKP’dedir. Aynı zamanda Meclis’teki tüm partilerin sorumluluğundadır. Başta ÇAYKUR’da çalışan on bin mevsimlik işçi olmak üzere tüm mevsimlik işçilerin talebi bu yasanın çıkarılmasıdır. İşsizlik sigortasının kaynakları sermayeye değil işçilere verilmelidir. Bu yasa bir an önce çıkarılarak mevsimlik işçilerin talepleri yerine getirilmelidir." şeklinde konuştu.