Çaykur 2. sürgüne kontenjanla başladı: Kota da düştü

TAKİP ET

Çaykur'da 2'nci sürgün yaş çay kampanyası başlarken, dönüm başı 50 kilo kontenjan ve 450 kilo kota tepkiyle karşılandı.

07 Temmuz Salı günü itibariyle 2'nci sürgün yaş çay alımlarına başlayacağını duyuran ÇAYKUR, ilk sürgünde 600 kilo olarak belirlediği kotayı 450 kiloya düşürüken, ilk gün dekar başına 50 kilo kontenjan ile yaş çay alımı yapacağını açıkladı.

Geçen yıl birinci sürgünde dönüm başı kota 500 kiloyken 288 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirerek son 20 yılın rekorunu kıran Çaykur, bu sezon Mayıs ayında dönüm başı kotanın 600 kilo olmasına rağmen 245 bin ton yaş çay alımı yapmıştı. Rekor kotaya rağmen geçen yıla göre 43 bin ton daha az çay alan Çaykur'un 2'nci sürgün çay kampanyasında kotayı 450 kiloya düşürmesi ve kampanyaya kontenjan ile başlaması tepkiyle karşılandı.

Sosyal medya hesapları üzerinden kampanyaya 50 kilo kontenjanla başlanmasını eleştiren çay üreticilerine bir destek de Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hasan Uzun'dan geldi. Uzun, birinci sürgünde 600 kilo olan kotanın ikinci sürgünde neden 450 kilo olarak açıklandığını merak ettiklerini belirterek: "İlk günden neden kontenjan uygulanıyor. Çaykur'un en fazla alacağı çay 300 ton. Günlük 9 bin ton üretim kapasitesi olan Çaykur’a 300 ton çay ne yapar? İkinci sürgünün açılışında vatandaşı, üreticiyi ürkütmenin anlamı ne? Kuru çaya zam yapılmamasına rağmen ne yapmaya çalışıyorlar merak ediyorum.“ ifadelerini kullandı.

Çaykur'un geçen yıl 2'nci sürgünde belirlediği dönüm başı kota 400 kilo olarak açıklanmıştı.