Çayeli'ndeki tarihi medrese ve köprü ilgi bekliyor

TAKİP ET

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Çukurluhoca köyünde bulunan ve Osmanlı döneminden kalma Çukurluhoca Medresesi ile Kubbeli Köprü yetkililerin ilgisini bekliyor.

Çukurluhoca Medresesi, Çayeli ilçesinin Çukurluhoca köyünde bulunuyor. Medrese, Osmanlı Ulemasından olan ve kabri medresenin yanı başında bulunan Zükürlüzade Ali Zühtü Efendi tarafından yaptırıldı.

Osmanlı Ulemasından olan Zükürlüzade Ali Zühtü Efendinin orijinal hali muhafaza edilen mezar taşındaki ifadelerden yola çıkıldığında zamanın büyük alimlerinden olduğunun anlaşıldığını belirten Çukurluhoca Köyü sakinlerinden Mecit Taşçı, “Şimdilerde yanlış telaffuz ettiğimiz Çukurlu Hoca diye tanınan fakat burada yatan zatın da asıl adı olan Zükürlüzade Ali Zühtü Efendi İbn Osman’dır. Bulunduğumuz kabir babası ile kendisinin yattığı yerdir.” dedi.

MEDRESENİN YAPIMI II. ABDÜLHAMİT’TEN TALEP EDİLMİŞ

Ali Zühtü Efendi’nin II. Abdülhamit’ten talep ederek yaptırdığı medrese, kabri ile aynı alanda bulunuyor. Merhum Adnan Menderes döneminde Rize Milletvekili olan ve devlet bakanlığı yapan İzzet Akçal’ında eğitim gördüğü medresenin tarihini geçmişte yine burada eğitim gören ve bölge sakinlerinden olan Mecit Taşçı şöyle anlatıyor. “Burada görmüş olduğunuz yapı, Zükürlüzade Ali Zühtü Efendi’nin II. Abdülhamit tarafından ücretini alarak yaptırdığı ve bizzat yapımına nezaret ettiği medresenin orijinal halidir. Üst kısmı ahşap ve medresede eğitim gören talebelerin talim yerleridir. Altında ise hücre tarzında ve içlerinde de ocaklıkları olan talebelerin yemek pişirdikleri ve yattıkları yerlerdir. Taşlar orijinaldir, hiç değişmemiştir.”

KUBBELİ TARİHİ KÖPRÜNÜN RESTORASYONUNU KÖY HALKI KENDİ ÇABALARI İLE YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Tarihi değerlerin bir arada olduğu bölgede bir de Kubbeli köprü bulunduğunu ve tarihi köprünün restorasyon çalışmalarını bölge sakinlerinin kendi çabaları ile yapmaya çalıştıklarını belirten Taşçı, “Kubbeli köprünün restorasyon işini köyümüzün sakinlerinden olan kardeşlerimizin kendi özel gayretleri ile temizleyerek kendi el yordamımız ile yaptığımız iskele yardımı ile zararlı şeylerden taş yapıyı temizlemek için büyük gayret sarf ediyoruz. Medresenin etrafındaki yükseklik duvarını da hemen hemen bitirmek üzereyiz. Etrafındaki istinat duvarlarını da yapma gayretindeyiz.” dedi.

RİZE VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ’TAN YARDIM BEKLİYORLAR

Bölge sakinlerinin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tarihi ve milli değerlerin eksik kalan restorasyon işlerinin tamamlanması için yetkililerden yardım beklediklerini belirten Taşçı, “Sayın Rize Valimiz Erdoğan Bektaş yukarıları ziyarete gitmişti. Gelince Sayın Valimizi de buraya getirdik. Hatta kendisi de merdesemizin köprümüzü camimizi gezerek buraların neden atıl halde olduğunu sordu. Biz de ‘Sayın Valim, buranın (medresenin) restorasyonunu biz yapamadık devletimize verdik. Devlet restorasyonu yaptıktan sonra bize tekrar iade etmeyip bu vaziyette tutuyor. Şu anda çatısının hemen değiştirilmesi gerekmektedir. Elektrik tesisatı yoktur. Restorasyon işi tamamlanmıştır. Burayı köyün hizmetine verebilmemiz için de köyümüzün başka nikah salonu toplantı salonu gibi yeri olmadığı için köy halkı olarak bunun tekrar köyümüze iade ederek kullanıma sunulmasını arz ediyoruz sizden. Bu resmini çektiğiniz camimizi ve etrafındaki köprünün yapılma aşamasında neler gerektiğini sizler zaten gördünüz. En kısa zamanda devlet eli ile bizlere yapacağınız katkıları bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.