Çayeli Bakır İşletmeleri 40. yılını kutluyor

TAKİP ET

Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, 40 yıldır çalıştıklarını, bu süre içerisinde yaklaşık 27 milyon ton cevher üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Rize'de görev yapan basın mensupları için düzenlenen programda konuşan Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, işletmenin kuruluşundan bu yana 3,3 milyon ton bakır, 1,6 milyon ton çinko konsantresi ihracatı yaptığını belirtti.

Güreşçi, Türkiye kurumlar vergisi sıralamasında ilk 100 şirket arasında yer aldıklarını, Rize'de ise ihracat birincisi olduklarını kaydederek, "İhracat konusunda Türkiye'nin en çok bakır ve çinko ihracatı yapan 10 firmasından biriyiz. 2022 yılında yaklaşık 750 bin ton cevher ürettik. Yaklaşık 90 bin ton konsantre ihraç ettik. 2022 yılındaki ihracat rakamımız 102 milyon dolar olarak gerçekleşti." dedi.

Cevher arayışlarının devam ettiğini söyleyen Güreşçi, "Madenin hemen yakınında cevher araştırması için sondaj çalışmamız var. Bir emare gördük ama Çayeli Bakır kadar bir cevher yataklanması olduğunu düşünmüyoruz. Aramamız devam ediyor. Buradan rezervimize cevher eklemeyi planlıyoruz. Çayeli Bakır'ın cevher miktarının yüzde 2'sine denk geleceğini düşünüyoruz. Madenin ömrünü uzatabilmek için çabamız devam ediyor." dedi.

Çayeli Bakır İşletmesi'nin aylık 1 milyon 300 bin ton cevher üretiminden 800 bin ton seviyesine düştüklerini belirten Bardakçı, "40 yıldır Madenli beldesinde maden çıkartmaktayız. Yılda 5 milyon ton maden çıkartıyoruz. Kurumumuzda bugüne kadar 1700 kişi çalıştı ve 360 emeklimiz var. " dedi.