Çayeli Bakır'da işçiler, iş durdurma kararı aldı

TAKİP ET

Performans raporlarının hazırlanması ertelenen ve bu nedenle kıdem ücretlerini alamayan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde çalışan işçiler iş durdurma kararı aldı.

Sahadan uzaklaştırılan Maden-İş Sendikası temsilcisi Mustafa Kara işletme yetkililerinin kendilerini köle gibi kullandığını, çağrılarına kulak vermediğini ve korona virüs tedbirleri kapsamında şirket yöneticileri evlerinde çalışırken işçilerin çalışmasının devam ettiğini dile getirdi.

40 işçinin kıdem ücretinin 7 aydır ötelendiğini dile getiren Kara “7 aydır bizi öteledikleri gibi hala daha ötelemeye çalışıyorlar. 2019 yılında bu emekçi kardeşlerimize yapılan saygısızlığı hangi bölüm yaptıysa özür dilemesini istiyoruz ve geriye doğru bu emekçi kardeşlerimizin haklarının verilmesini istiyoruz” dedi.

Bizlere köle gibi muamele yapmaya çalıştılar

İşletme yönetiminin kendilerine köle gibi davrandığı iddia eden sendika temsilcisi Kara “30 yıla yakındır bölgemizde var olan Çayeli bakır İşletmeleri bu zamana kadar öyle veya böyle çalışmalarını getirmiştir. Fakat 30 yıla yakın çalışmasında hiç olmadığı kadar çalışan emekçisine bu kadar üstten bakan ve tabiri yerindeyse aşağılayan bir şirket yönetimi ile bu emekçi kardeşlerimiz hiç karşı karşıya kalmamıştır. Temsilcilerin çalışanların haklarını savunmaya dahi tahammül edemeyen bir yönetimle karşı karşıyayız. Bugün gelinen nokta aslında yıllardır bilinen ama açıkça ifade edilemeyen bir anlayıştır, bizlere adeta bir köle muamelesi yapmaya çalışılmasındandır. En son temsilcinin, yani benim iş yerine girişinin feshi bardağı taşıran son damla olmuştur. Bizler bununla ilgili açıklama beklerken, hala üst yönetimin fütursuzca bizleri yok sayması artık emeğin ve emekçinin saygın bir duruşuna dönüşmüştür. Bizler bölücü ve zorba değiliz. Bizler hakkını arayan ve alacak olan emekçileriz” ifadelerini kullandı.

Şirket "işçinin hakkını nasıl yeriz" diye çalışıyor

2019 yılında 40 maden çalışanının kıdem hakkı kazandığını fakat 3. Aya kadar hak teslimlerinin ertelendiğini ve sonrasında da korona virüs bahanesiyle işlemlerin tamamlanmadığını sözlerine ekleyen Kara “Şirket yönetimiyle hiçbir konuda haklı veya haksız anlaşma sağlayamadık. Sürekli emekçi kardeşlerimizin alın terine saygısızlık yapılmış, halen daha da yapılmaya devam edilmektedir. Bütün dünya ayağa kalkmış, insanoğluna musallat olan virüs ile uğraşırken bizim şirket yetkililerimiz ise burada çalışan emekçilerin haklarını nasıl yeriz diye çalışma yağıyorlar. 2019 yılında 40 tane emekçi kardeşimiz hak kazanmasına rağmen bu sınıfları, kıdem ücretlerini vermemiştir ve bunu öteleyerek 3. Aya kadar getirmiştir. 3. Ayın sonrasında ise korona virüs sebebiyle bunları vermeyeceklerini söylüyorlar ve 4. Ayda olan değerlendirmeyi virüs nedeniyle ötelediklerini söylüyorlar. Bizim yakın zamanda toplu iş sözleşme sürecimiz başlıyor. Benden önceki sendika temsilcimiz görevi bana devrettikten kısa bir süre sonra işten çıkartıldı” şeklinde konuştu.

Canla başla çalışıyoruz

Şirketin üst düzey çalışanlarının evlerinden çalıştığını kendilerinin ise her gün amdene gelmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyen Kara “Yer altında olsun, yer üstünde olsun çalışmalarımız tam faal olarak sürmekte. Hiç eksiksiz bir şekilde. Yalnız bizim sahamızda 450 tane çalışan var. Bunun 280’i sendikaya üye. Diğerleri şirket yönetimi. Kendileri 3-5 kişinin çalıştığı yerde 1 kişi ve evden çalışıyor. Biz emekçiler olarak sahaya gelip canla başla çalışıyoruz. Biz 450 kişiyi 350 kişiye düşürdük diyorlar, sahamızda fazla kalabalık yok. Biz bunu bir sürü anlayamadık”  dedi.