Çayeli Bakır, bölgedeki deprem hatlarını mı tetikliyor!

TAKİP ET

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, Çayeli Maden İşletmeleri'nin bölgede patlattıı dinamitlerin doğal yapıda dengeyi bozacak titreşimler oluşturduğunu söyledi.

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı Tv53 Facebook kanalından canlı olarak yayınlanan ve Gazeteci Turgay Ayhan'ın sunduğu "Bir Başka Konu" programına konuk oldu.

Rize'nin deprem kuşağında 3'üncü riskli bölge halini geldiğini hatırlatan ve Çayeli Bakır İşletmeleri'nin maden çıkarmak amacıyla patlattığı dinamitlerin de doğanın dengesini bozacak titreşimler oluşturduğuna dikkat çeken Yazıcı, Çayeli Maden İşletmelerinde sabah 9:00 ve akşam 16:30 saatlerinde gerçekleştirilen dinamit patlatımlarının bölgede deprem hatlarının genişlemesine neden olduğunu ve oradaki bir çok yapının bu nedenle zarar gördüğünü söyledi.

Deprem hatlarının iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yapan Yazıcı, Karadeniz bölgesinde özellikle Rize’nin risk olarak 3'üncü derecede olduğunu ifade ederek “Deprem hatlarını iyi anlamak lazım. Karadeniz bölgesi özellikle Rize 4. Derece deprem bölgesiydi. Fakat son yapılan deprem haritasıyla beraber Pazar ilçemizin bir kısmı ikinci derece Ardeşen, Çayeli, İspir iki ve üçüncü derece Rize merkez de üçüncü derece olarak deprem haritalarında değişmiştir. Bunun nedeni ise Çayeli’nden Karadeniz’e çıkan yeni bir deprem hattının oluşması Gürcistan, Tiflis’ten gelen yeni bir deprem hattı, bir de Yusufeli’nden Karadeniz’e doğru gelen faydır." dedi.

ÇAYELİ MADENDEKİ DİNAMİT PATLAMALARI DENGEYİ BOZUYOR

Çayeli Bakır İşletmelerinin bulunduğu alanda bir çok yapının dinamit patlatımları nedeniyle yıkılıp yeniden ahşap binalar olarak yapıldığını ve yollarda çökmelerin yaşandığını söyleyen Yazıcı: “Çayeli Bakır madenindeki dinamit atımlarının sabah 9 ve akşam saatleri 16.30’da olduğunu biliyoruz. Bu patlamalar yüzeyin 450 ile 500 metre aşağısında çok yıkıcı olmayan fakat yukarıda tarımsal yapıda ve doğal yapıda dengeyi bozacak titreşimler oluşturmaktadır. Çayeli’nde yaşanan en son sel felaketini incelemeye gittiğimizde madene yakın yukarıdaki mahalleyi de dolaştığımızda şunu gördük. Yollar deprem etkisine uğramış, arazi içerisinde büyük yarıklar var, bu yarıkların içerisine düşüldüğünde kayıp olunacak seviyede yerler var, kimi evleri maden ve madenin verdiği zararlardan dolayı yıkıp ahşap evlere çevrilen binalar var, şuanda da yenilenen binalar var. Oradaki etki tamamı birbirine karışmış bir etki. Yıllar boyunca atılan dinamitler, sarsıntıyla yukarıdaki yapıyı bozmuş durumdadır. Sabah 9 ile akşam 16.30'da patlamanın olduğu saatlerde oradaki titreşimi herkes hisseder. Evlerin içerisine girildiğinde çatlamış ve yanlanmış binalar görürsünüz. Bu etkiyi çok hisseden binaların yıkılıp yerlerine yeni ahşap binaların yapıldığını görürsünüz. Yolların kısmen yağmur ve patlatılan dinamitlerle beraber kaydığını çok rahatlıkla çıplak gözle görebilirsiniz.“ ifadelerini kullandı.

Yazısı Madenli Beldesi'ndeki yanlışlara vurgu yaptığı açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Madenli Belediyesi'nin hemen arkasında bir tane menfez yapılmış. Menfez 50 santim yüksekliğinde, 1 metre genişliğinde. Buradan hangi su akabilecek. Yukarıdan yüklü gelen su nasıl kendini o menfezden dışarıya atabilecek. Hemen karşıda da Çayeli Bakır İşletmelerinin attığı dinamitlerden toprak zaten ayrışmış, arasına yağmur suyu girdikten sonra kaymaların kendiliğinden oluştuğu alanlar var. Maalesef orada hepsinin birbirine harman olduğu bir yapı var." dedi.