Çaydosk, Santa Harabeleri'ne götürüyor

TAKİP ET

Çayeli Doğa Sporları Kulübü (ÇAYDOSK), tarihi Santa Harabeleri'ne gezi düzenliyor.

07 Mayıs Pazar günü düzenlenecek olan gezi ile ilgili Çaydosk tarafından yapılan açıklamada, “Gümüşhane ile Trabzon’un Arsin ve Araklı ilçeleri sınırınının kesişme noktasını oluşturan Tarihi Santa Harabeleri’ne düzenleyeceğimiz gezide yer almak isteyen doğaseverlerin Cumartesi akşamı saat 18:00’e kadar 0 541 837 96 01 numaralı telefondan etkinlik sorumlusunu Muhammet Köse’yi aramaları gerekmektedir” denildi.

Santa harabeleri Tarihi

"Santa madenci kasabası" ve bu yerleşimden günümüze kalan "Santa Harabeleri", Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Dumanlı köyü ve mahallelerinden oluşmaktadır.

Osmanlı döneminde madenci köyü yerleşmesi olan Santa (Dumanlı Köyü), Yanbolu vadisi içerisinde ve sahilden 47 km içeride ortalama 1.600 metre yükseklikte yer almaktadır.

Santa (Dumanlı) köyü; Gümüşhane ili ile Trabzon’un Arsin ve Araklı ilçeleri sınırınının kesişme noktasını oluşturan Yanbolu vadisinin 1000-2600m rakımları arasında bulunmaktadır. Etrafı Ziyaret ve Karakaban Dağları, Zincirli, Kilisesırtı ve Uzunsırt gibi 2 bin metrenin üzerinde yükseltilerle kuşatılmış olan Dumanlı (Santa) bölgesinin yıl boyu geçit veren tek girişi kuzeyde, Karadenize dökülen, Yanbolu Deresi vadisidir.

Havza, yılın en az 6 ayı ağır kış şartlarının hakim olduğu, bahar ve yaz ayları da sisli ve yağışlı geçen ve de yağışın bolluğuna bağlı çok sayıda su kaynağına sahip bir bölgedir. Havzanın 1700-1800m rakımına kadar olan vadi yamaçları geniş ve iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır.

Santa köy yerleşimlerinin bulunduğu 1500m ve üzeri yamaçlar ise ağırlıklı olarak Ladin ormanları ile kaplı olup 1600-1800m den sonra ise alpin çayırlarla kaplıdır. Orman üstü bölgeler 19. yüzyıla kadar, hayvan yemi ve halkın tüketimi amacı ile tahıl (arpa, buğday, çavdar, yulaf vb) üretim amacı ile ekilen tarla alanları ile kaplı idi.