Çay yevmiyesi arttı: 2 bin çay işçisi aranıyor

TAKİP ET

Rize'de yaş çay sezonunda çay işçisi yevmiyelerinin artmış olması, bölgede çay işçisi olarak çalışmak isteyenlerin sayısını arttırdı.

Koronavirüs nedeniyle Gürcü ve Azeri çay işçilerinin bölgeye gelemeyecek olmasından dolayı çay içşisi konusunda sıkıntılı bir süreç yaşanacağı tahmin edilirken, özellikle günlük çay yevmiyesinin artmış olmasıyla il dışından birçok vatandaşın çay işçisi olarak bölgede çalışmak istediği öğrenildi.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yevmiye ücretlerinin artması ile Türkiye'nin dört bir yanından arayan insanların çay toplamak için Rize'ye gelmek istediğini söylediklerini dile getirerek, "İzmir'den, Gaziantep'ten, Antalya'dan arayanlar var. Zannediyorlar ki biz şimdi Rize'ye gidip hemen başlayacağız, 7 bin 500 lira maaş alacağız. Zaten çiftçi oldukları için çay toplamayı bilmedikleri halde bu işi yapabileceklerine inanıyorlar. Bu yüzden biz daha çok bu gölgedeki, işi bilen insanları istiyoruz." dedi.

Köy ve Mahallelerde 2 bin işçi aranıyor

Öte yandan Rize’nin Fındıklı ilçesinde ise "Çayımız Tarlada Kalmasın" adıyla geliştirilen proje kapsamında aylık 6 bin 900 TL'yi bulan maaş ve sosyal güvence karşılığında 2 bin işçi alınması hedefleniyor.

Fındıklı Belediyesi, Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği ile İlçe Kent Konseyi'nin kurduğu ortak birlik kapsamında mahalle ve köyler gezilerek işçi aranıyor. 42 bin dekar çaylık alanı olan Fındıklı ilçesinde yılda 30 bin ton dolayında çay hasadı yapılıyor.

Ayda 6 bin 900 TL gelir imkanı

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, çay hasadı döneminde, işe ihtiyacı olan kişilere istihdam alanı oluşturmak istediklerini söyleyerek, "Oluşturduğumuz bu sistemde minimum asgari ücret alınacak. Ancak günde 300 kilo çay toplarsa 4 bin 650 TL, 350 kilo çay toplarsa 5 bin 750 TL, 400 kilo çay toplarsa aylık 6 bin 900 TL kazanç elde edecek. Çay sürgünü aralarında ise bir kamu kurumunda ya da toplumsal işlerde görev alacak maaşı asgari ücretten yatırılacak" dedi.

Herkes kendi köyünde, mahallesinde çalışacak

Projeyi vadi bazlı düşündüklerini belirten Başkan Çervatoğlu, özellikle gençlerin iş gücünden yararlanmak istediklerini belirterek, "Koronavirüs sebebiyle memleketlerine geri dönen üniversite öğrencileri var. Herkes kendi mahallesinde kendi köyünde ve etrafında bir nevi komşusunun, yakınının çayını toplarken 6 ay sigortalı olacak ve maaş alacak. Üreticiye çay taban fiyatının üçte biri civarında bir maliyeti olacak ve hiçbir şeye karışmayacak." şeklinde konuştu.