Çay üreticisinin sorunları her yıl daha da artıyor

TAKİP ET

SOL Parti Rize İl Örgütü tarafından Çaykur Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılması çağrısında bulunuldu.

SOL Parti Rize İl Örgütü tarafından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) önünde basın "Çayda sömürüye son, Kota ve Kontenjana son, Çaykur halkındır, satılamaz" sloganları eşliğinde bir basın açıklaması düzenlendi.

SOL Parti Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, yaptığı açıklamada çay sezonunun her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunlarla başladığını ve adım atılmadıkça sorunların her yıl daha da arttığını belirterek, "Çay yöremizin temel geçim kaynağıdır ve çözüm için derhal çalışmalara başlanmadıkça, çayın ve üreticilerimizin sorunları içinden çıkılamaz hale gelecektir." dedi.

Kota ve kontenjan uygulamasının üreticiyi mağdur ettiğini belirten Parlak, "Şu anda 15 kilo olarak uygulanan kontenjan üreticinin ihtiyacını karşılamamakta, üretici çayını Çaykur’a satamamaktadır. Çaykur'un mevcut kapasitesi üreticinin ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Çaykur, hem bölgemizde istihdam sağlamak hem de üreticinin ihtiyacını karşılayabilmek adına derhal fabrika yatırımı yapmalıdır. İkizdere ve Çamlıhemşin’de yapılması planlanan fabrika projelerinin akıbeti ne olmuştur? İkizdere’nin taş ocağına değil Çay Fabrikasına ihtiyacı vardır." dedi.

Varlık Fonu Çaykur'un ve çayın sonunu getirmektedir!

Çaykur’un pazardaki hakimiyetinin yüzde 80’lerden yüzde 45’lere kadar gerilediğini iddia eden Parlak, yaş çaya verilen fiyatın da yetersiz olduğunu ve üreticinin maliyetini karşılamaktan uzak kaldığını söyleyerek, "Çaykur’un kontenjan uygulaması nedeniyle üreticinin çayını almamasının sonucu olarak, çayını satamayan üretici çözümü özel sektörde aramak zorunda kalmaktadır. Özel sektör de bunu fırsat bilmekte ve herhangi bir sınır olmaksızın düşük fiyatlara üreticinin hasadını almaktadır. Özel sektörün üreticiyi ezmesine Çaykur daha ne kadar sessiz kalacaktır? Taban fiyat uygulamasına ne zaman geçmeyi düşünmektedir? Öte yandan çay ülkemiz için bir ihraç ürünüyken özel sektör resmi ve gayrı resmî kanallardan çay ithal etmektedir. Çay ithalatı yasaklanmalıdır. Varlık fonuna devredilen Çaykur, her yıl daha fazla zarar açıklamaktadır. Varlık fonu Çaykur’un, dolayısıyla çayın sonunu getirmektedir. Uzun yıllar önce uygulamaya konmuş olan çay kanunu bugün üreticilerin ve çayın ihtiyacını karşılamaktan son derece uzaktır. Çay Kanununun değiştirilmesi için en kısa zamanda kollar sıvanmalı ve bu kanun, sektörün asli unsurları olan üreticilerin düşüncelerinin de dikkate alınacağı katılımcı ve demokratik bir anlayışla hazırlanmalıdır." ifadelerini kullandı.