Çay üreticisinin 2022'de mağdur olmasını engellemeliyiz

TAKİP ET

BBP'li Abdulkadir Usta, yaş çay gübreleme sezonuna yaklaşıldığı bir dönemde, fiyatı önceki yıla göre yaklaşık 5 katına çıkan gübre ile ilgili çay üreticisinin korunması amacıyla müdahale gerektiğini söyledi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta, yaptığı yazılı açıklamada geçen yıl özel sektörün yaş çay fiyatını 2 Lira 20 Kuruş seviyelerine düşürerek çay üreticisinin yaklaşık yüzde 40 zarara uğradığını söyleyerek, "Bu düşük fiyattan dolayı üreticinin kaybı  900 Milyon TL civarındadır. Bu rakam çay üreticimizin emek ve alın teridir." dedi.

1 ton gübre 12-14 Bin TL oldu

Çay Kanununun neden hala çıkartılamadığına anlam veremediklerini belirten Usta, "Bu yıl daha taban fiyat uygulaması çıkmamışken bir de buna fiyatı 5 katına çıkan gübre eklendi. Zaten ekonomide Ülke olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Artan eflasyon oranları karşısında alım gücü iyice düşmüş ve üretici sezon öncesi gübre nasıl alabilirim diye kara kara düşünüyor. Ortalama bir ton gübre 12 ila 14 bin TL seviyesine çıkmış, buna derhal müdahale edilmeli.  Çay üreticimizin bu fiyatlarda gübre alma imkanı yok. Gübre vurmaz ise çayda kilo kaybı yaşayacak ve bu da üreticiye büyük zarar verecektir." dedi.

Destekleme en az 1 TL olmalı

Usta, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin önerisini de hatırlatarak, "Gübre fiyatları makul seviyelere çekilmeli ve Devletimiz çiftçilerimize destek olarak bunun yüzde 50'sini karşılamalıdır.  Ayrıca 7 yıldır 13 Kuruş olan destekleme tutarı da, bu geçmiş yıl eflasyon oranları da hesap edilerek en az 1 TL olmalıdır. Böylelikle üreticimiz o yıl ki destekleme tutarı ile gübresini de almış olacaktır. Bu da Sayın Genel Başkanımızın çay üreticimizin korunması için ikinci çözüm önerisidir. BBP Rize olarak, Cumhur İttifakı ortaklarımız ile bu yüksek gübre fiyatları ve taban fiyatı uygulamasını çözecek, güç ve donanıma sahibiz. Sezona girmeden şimdiden bu düzenlemeleri ve hazırlıkları birlikte yapmalı ve Çay üreticimizin 2022 yılında mağdur olmasını engellemeliyiz ki kazanan Rize'miz ve Hemşehrilerimiz olsun." ifadelerini kullandı.